Meer en meer mensen betalen niet op café of restaurant

Weglopen zonder af te rekenen; het blijkt steeds vaker voor te komen.
Redactie KW

Klanten die horecazaken verlaten zonder de rekening te betalen, het blijkt een steeds vaker voorkomend fenomeen. Ondernemersorganisatie NSZ stelt dat er afgelopen jaar een stijging van maar liefst 24 procent in het aantal tafelschuimers te noteren viel.

NSZ deed een rondvraag bij 556 diverse horecazaken. Daaruit blijkt dat bij 2 procent van de cafés het zelfs dagelijks gebeurt dat klanten opstappen zonder te betalen, bij 8 procent van de zaken meerdere keren per week.

Het afgelopen jaar had bijna de helft van de horecazaken te kampen met mensen die weglopen zonder te betalen. “Die opmars is opmerkelijk, want uit een gelijkaardig onderzoek één jaar geleden, bleek dat toen ‘maar” 38 procent te maken had met niet-betalende klanten. Een aanleiding om die toename te verklaren, is er niet, al zeggen steeds meer horecazaakvoerders dat het lef bij de klanten stevig toeneemt”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit.

Lage pakkans

Het is bovendien niet gemakkelijk om een tafelschuimer te pakken te krijgen: 44 procent van de horecazaken slaagt er slechts af en toe in om zo iemand bij de kraag te vatten, een kwart zelfs nooit. Het NSZ raadt steevast aan om aangifte te doen en de politie erbij te halen. Slechts 18 procent van de horecazaken doet dat ook. “Dat is jammer, want zo kunnen die tafelschuimers gewoon aan de gang blijven”, zegt Mattheeuws.

Ondertussen heeft 66 procent van de horecazaken wel al speciale maatregelen genomen om tafelschuimers te slim af te zijn. “Zo rekent 36 procent meteen af na de bestelling of het brengen van die bestelling. Ook succesvol is het nauwgezet opvolgen van alle klanten, desnoods via één medewerker die niets anders doet.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier