Meer dan 20 nieuwe bedrijven op Monnikenhoek Veurne

© MVDP
Redactie KW

Op het gemengde bedrijventerrein Monnikenhoek zijn de meest percelen verkocht, en de resterende zijn in optie genomen. Tijdens een Meet & Greet in de ‘Blackbox’ van DUCO stelden de ondernemers zich voor en Geert Sanders, algemeen directeur van de WVI lichtte de invulling van het bedrijventerrein toe.

Monnikenhoek beslaat een totale oppervlakte van 21,4 hectare, opgesplitst in drie projectzones. De RO-zone is 16 hectare voorzien voor regionale bedrijvigheid. De RO1-zone ligt het dichtst bij de snelweg en is bestemd voor hoge gebouwen met een kwalitatieve uitstraling. In het midden, in de RO2-zone van 5 hectare zullen er zich een 14-tal bedrijven vestigen die veel ruimte nodig hebben zoals aannemers, grondwerkers… De RO3-zone van ongeveer 4 hectare is gelegen langs de N35 en is voorbehouden voor regionale bedrijven die extra aandacht besteden aan de vormgeving van het bedrijfsgebouw.

Afhankelijk van de zone bedraagt de kostprijs 80 à 110 euro m². Voor grootschalige kleinhandel is er de KHZ-zone van 2,5 hectare die zal worden ingericht als architecturale, landschappelijk kwalitatieve zone. De LO-zone beslaat 2,9 hectare en wordt een lokaal bedrijventerrein. Daar is het eerste bedrijf al actief, DC Works, en het tweede bedrijf is al aan het bouwen op de site.

CO2-neutraal en groenzone

Geert Sanders: “Bedrijventerrein Monnikenhoek is een CO2-neutraal bedrijventerrein. Dit betekent dat alle bedrijven die er zich vestigen groene elektriciteit dienen te verbruiken. Ze kunnen opteren om zelf zonnepanelen te plaatsen en voor het resterend verbruik een groenestroomcontract af te sluiten met een elektriciteitsleverancier. Het bedrijventerrein is ontwikkeld met bijzondere aandacht voor duurzame energie waarbij de WVI de kopers begeleid heeft bij het zoeken naar energiezuinige oplossingen voor hun bedrijf.”

“Zo worden de energiekosten van de bedrijven laag gehouden en wordt de milieulast van het bedrijventerrein beperkt. De openbare groenbuffers rondom het bedrijventerrein en langs de interne wegenis worden collectief onderhouden door WVI. WVI streeft naar duurzame beeldkwaliteit op haar bedrijventerreinen. Het is belangrijk om op een verantwoorde manier met de beschikbare ruimte om te gaan. Onze technisch parkmanager zal de eerste jaren regelmatig aanwezig zijn op het terrein om na te zien of de aanleg op de private percelen correct werd uitgevoerd en hij is ook het aanspreekpunt voor vragen over omgevingsaanleg, het collectieve groenonderhoud of de bewegwijzering.”

Huzarenstuk

“Monnikenhoek zal worden opgenomen in de bewegwijzering van Industrieterrein I. De bewegwijzering wordt geëvalueerd en zal in de toekomst wellicht uitgevoerd worden met aanduiding van straatnaam en huisnummer ipv. een zonering met letter-cijfercombinatie. In 2019 komt een aangepaste infozuil aan de infozone in de Brugsesteenweg met hierbij ook de bedrijven van Monnikenhoek.”

Schepen van Nijverheid Nathalie Delva: “Het was een huzarenstuk, waar WVI al lang geleden de eerste stappen heeft in gezet. Maar als je nu deze enthousiaste ondernemers ziet, zijn alle inspanningen meer dan waard geweest. Enkele bedrijven maken de verhuis van Industriepark I naar de Monnikenhoek. Dit betekent dat er in Industriepark I terreinen vrijkomen voor bedrijven die zich in Veurne willen vestigen.”

De samenhorigheid en het enthousiasme onder de nieuwe bedrijfsleiders was gisterenavond zeer groot om er iets moois van te maken.

Burgemeester Peter Roose besloot: “Het aanbod aan nieuwe bedrijven op de Monnikenhoek is sterk gedifferentieerd en er is heel wat complementariteit. De samenhorigheid en het enthousiasme onder de nieuwe bedrijfsleiders was gisterenavond zeer groot om er iets moois van te maken.”

20 nieuwkomers

Tijdens de Meet & Greet stelden meer dan 20 nieuwkomers zich voor. In de RO-zone komen de volgende bedrijven: Mercedes Groep Vereenooghe, Deco Gysels, Banden VDK, Vandamme Houtatelier, Defranq, Vlaemynck Groenten en Fruit, Trotec, Bpost, IC-S, Garage Vansteenland, Vandewoude Dranken, Real United en het Veurns Recyclage Bedrijf. Het lokale bedrijventerrein wordt de nieuwe stek van DC Works, Eco Solar Energie, Interieur en Schrijnwerkerij Franky Prinsier, Electro Service Group, Claerhoudt Louage, Hypertechnics, Belinda’s Kitchen, Inside Building en ASC Service.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier