Marktstraat in Izegem eindelijk helemaal afgewerkt

Kathy Devos is tevreden met de make-over. "Nu hopen dat de mensen snel de weg terugvinden naar onze Marktstraat." (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

De Marktstraat, nog altijd de winkelstraat bij uitstek in het centrum van de stad, is volledig vernieuwd. Zaterdag 8 juni knipt het stadsbestuur het lintje officieel door en moet er definitief een nieuwe wind langs de winkelpanden waaien. De handelaars reageren tevreden, maar hopen dat de stad nog enkele details aanpakt.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de Marktstraat heeft een stevige metamorfose ondergaan. De geplande heraanleg liet enkele jaren op zich wachten, maar eind februari 2018 ging die dan toch eindelijk van start. Zaterdag 8 juni vindt de officiële opening plaats en de handelaars kijken hoopvol naar de toekomst. Van de 33 bestaande handelspanden in de straat staan er momenteel vijf leeg en in drie panden wordt hard gewerkt om nieuwe zaken straks een onderkomen te bieden.

Kathy Devos, zaakvoerder van Standaard Boekhandel, spendeerde de afgelopen achttien jaar van haar professionele loopbaan in de Marktstraat en is tevreden over het resultaat. “Natuurlijk zijn er voor- en nadelen”, zegt ze. “De parkeerhaven is echt top, maar het is dan weer nadelig dat er minder parkeerplaatsen in de straat zelf zijn. Mensen rijden graag zo dicht mogelijk tot bij de winkel waar ze moeten zijn. De fietsstallingen overheersen dan weer het straatbeeld, vind ik. Het zijn er net iets te veel, want lang niet alle shoppers zakken per fiets naar onze straat af. Maar de vernieuwing kunnen we enkel als positief beschouwen. Het heeft allemaal wat lang geduurd, maar het totaalplaatje mag er zijn. Nu nog hopen dat de mensen snel terugvinden naar de Marktstraat. Tijdens de heraanleg hebben toch wel wat klanten andere oorden opgezocht en die win je niet zomaar terug. Daarom zou het goed zijn dat de stad wat meer promotie voert rond de parkeerhaven, want veel mensen weten niet van het bestaan daarvan af. Maar we zitten op het goeie spoor. De Roeselaarsestaat is na zestien jaar wegenwerken eindelijk helemaal heraangelegd en de doorgang richting Rumbeke is hersteld. Ik hoop alvast op een bloeiend batjesweekend, want dat wordt het ideale moment om onze straat aan het brede publiek te tonen.”

Parkeerhaven meerwaarde

Ook Bart Simoens, sinds vier jaar in de Marktstraat te vinden met zijn wijn- en delicatessenzaak Bodégon, is opgetogen met de nieuwe Marktstraat. “Laat ons zeggen dat we voor tachtig procent tevreden kunnen zijn”, glimlacht hij. “Ik vind, net als Kathy, de parkeerhaven een absolute meerwaarde. Alleen kan de aanduiding nog een pak beter. Boven de inrit hangt een digitaal bord, maar daar kijken veel mensen los over. Met de handelaars hebben we nu zelf een extra bord in de straat zelf geplaatst, maar we hopen dat de stad dit nog onder de loep neemt.”

Ook Bart Simoens, sinds vier jaar in de Marktstraat te vinden met zijn wijn- en delicatessenzaak Bodégon, is opgetogen met de nieuwe Marktstraat.
Ook Bart Simoens, sinds vier jaar in de Marktstraat te vinden met zijn wijn- en delicatessenzaak Bodégon, is opgetogen met de nieuwe Marktstraat.© (foto Frank)

“De voetpaden zijn een fikse verbetering in vergelijking met de situatie vroeger, maar er staan echt wel te veel ‘parkeernietjes’ voor fietsen in de straat. De oorspronkelijke plannen maakten gewag van een 18 à 20 plaatsen, het zijn er uiteindelijk 49 geworden. Daarvan zijn er slechts een zestal uitneembaar en sommigen staan veel te dicht bij elkaar. Je kan ze gerust horden noemen…. Bovendien staan de meeste nietjes er elke dag gewoon ongebruikt bij. Dat zorgt ook voor de nodige problemen. Iemand die aan het verhuizen is, kan vaak niet anders dan een deel van de straat inpalmen. Ook de hulpdiensten hebben vaak geen andere keuze. En tijdens de nakende Batjes is het op plaatsen met vaste nietjes onmogelijk om een kraampje te plaatsen. Dit moet herbekeken worden.”

‘Toegangspoort’ moet groeien

Het algemene gevoel is wel positief, zegt Bart. “Nu nog wat extra aankleding en onze straat is pas écht weer aantrekkelijk. Deze nieuwe omgeving zal sowieso voor extra schwung zorgen, want er zijn enkele nieuwe handelaars in aantocht. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Schepen van Openbare Werken Caroline Maertens (N-VA) is blij dat de werken volledig achter de rug zijn. “De opfrissing was broodnodig, nu is ze een feit. De kritiek dat er te veel fietsnietjes staan, is ons bekend. Maar die zorgen echter voor een net straatbeeld, vinden we. De parkeerhaven wordt ondertussen intensief gebruikt, maar de bepijling kan inderdaad nog beter. Dit bekijken we.”

De stad hoopt dat de nieuwe inrichting voor een nieuw elan zal zorgen. “Daarvoor rekenen we uiteraard ook op de inzet van de handelaars zelf, want zij zijn de beste promotie voor hun eigen straat. We vragen ook aan de eigenaars van de leegstaande handelspanden om hun gevels net te houden. Het kan alleen maar helpen om ze snel ingevuld te krijgen. We zijn de juiste weg ingeslagen en straks fleuren we de Marktstraat nog op met bloemen en zal ook de uit bomen bestaande ‘toegangspoort’ vanuit de Gentsestraat meer vorm krijgen.”

De totale renovatie van de Marktstraat bedraagt 798.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier