Luxueus hotel palmt Erfgoedhuis én buren in: “Alles duidt het rijke verleden van de stad”

Freddy en Annemie Verschetse, de eigenaars van Cobergher Hotel. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het nieuwe hotel dat al een eindje in aanbouw is in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk, krijgt de naam Cobergher Hotel. Met de slogan ‘Luxury with a Story’ hopen eigenaars Freddy en Stefanie Verschetse vanaf Pasen 2020 de meer gegoede toeristen en zakenmensen naar hun 17 luxe-suites te lokken.

De naam van het nieuwe hotel verwijst naar de Zuid-Nederlandse architect, schilder en ingenieur Wenceslas Cobergher. Cobergher, die in 1557 in Antwerpen geboren werd, ontwierp onder meer de bekende Basiliek van Scherpenheuvel en het Erfgoedhuis in Kortrijk. Dat Erfgoedhuis vervult een centrale rol in het Cobergher Hotel.

In totaal beslaat de zaak zes panden. Naast het Erfgoedhuis behoren ook de Onze-Lieve-Vrouwestraat 39, 41 en 43, de Guido Gezellestraat 1 (Berg van Barmhartigheid / Rijksarchief) en het Poorthuis in de Handboogstraat tot het hotel.

Het rijksarchief wordt net als de oorspronkelijke glorie van de oude huizen, behouden. Dat vinden Freddy en Stefanie erg belangrijk. “Van het schilderwerk over de dakgoot tot de oude vloeren: alles is gloednieuw en ziet er toch uit alsof het altijd bij het huis hoorde“, vertellen ze.

Luxueus hotel palmt Erfgoedhuis én buren in:
© AN

“We proberen de panden zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen, al houden we uiteraard rekening met de modernste veiligheidsvoorschriften. Zo hebben we bijvoorbeeld de glaskoepel van het binnenplein volledig vervangen en zijn we voor de afwerking van de zinken dakossenogen van het Clovis-gebouw bij een firma in Parijs terechtgekomen. Ze zijn de enige firma ter wereld die die ossenogen nog kunnen realiseren zoals ze rond 1800 werden gemaakt. Het zijn die details die van een verblijf in ons hotel een unieke ervaring zullen maken.”

Telkens nieuwe ervaring

“We bevinden ons hier op de historische site van Kortrijk. De verlaagde Leieboorden, de Gravenkapel, het belfort,… Ze zijn vlakbij. Het is hier dat Kortrijk zijn oorsprong heeft en het is dat verleden dat Cobergher Hotel opnieuw tot leven zal wekken. Daarom ook onze baseline: ‘Luxury with a Story’. De meeste van de gebruikte producten in het hotel zullen gelinkt worden aan deze site. Zo wordt bijvoorbeeld het bedlinnen gemaakt van vlas, verwijzend naar de haven aan de Leie van Kortrijk en het linnen dat van hieruit werd verscheept naar Engeland.”

We proberen de panden zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat te herstellen – Freddy en Stefanie Verschetse

Elke suite krijgt een eigen naam die gelinkt is aan een historisch voorwerp, en een unieke aankleding die een verhaal vertelt. Stefanie Verschetse: “We bieden onze gasten een unieke ervaring. Wie een tweede keer in het hotel verblijft en een andere kamer kiest, krijgt een volledig nieuwe, unieke ervaring.”

Luxueus hotel palmt Erfgoedhuis én buren in:
© AN

Het was eigenlijk niet voorzien dat de werken zo lang zouden duren. De openingsdatum werd al verschillende keren vooruitgeschoven. “Eigenlijk is het project wat uit de hand gelopen”, verduidelijkt Freddy. “Zeven jaar geleden kochten we het Clovis-huis om er een hotel van te maken. Maar toen de plannen zo goed als klaar waren, kwamen op korte termijn een aantal aangrenzende panden vrij. Zo ook het voormalig Erfgoedhuis waaraan het hotel nu zijn naam ontleend. Het idee om de panden met elkaar te verbinden en de hotelgasten onder te dompelen in het cultuur-historisch verhaal van Kortrijk, was geboren.”

Op restaurant bij collega’s

Opvallend detail: het hotel zal geen eigen restaurant hebben. “We voorzien wel ontbijt en een kleine snack voor onze klanten, maar voor het middagmaal en avondmaal verwijzen we met plezier naar de restaurants in de buurt. We hebben hier in de nabije omgeving zoveel schitterende eetgelegenheden dat het zonde zou zijn als onze hotelgasten tijdens hun verblijf daar niet mee zouden in aanraking zouden kunnen komen”, besluit Freddy Verschetse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier