Luchthaven van Oostende krijgt orde op zaken

© BELGA
Redactie KW

De luchthaven van Oostende slaagt er steeds beter in om de omgeleide vluchten en de toevloed aan passagiers de baas te kunnen. Dat zeggen Marcel Buelens, gedelegeerd bestuurder van uitbater Egis en Hans Vanhaelemeesch, communicatiedirecteur bij Jetairfly, donderdag.

Het was de jongste dagen vaak pompen of verzuipen in de luchthaven van Oostende. Tussen vorige dinsdag en volgende vrijdag zullen 522 vluchten en 76.000 passagiers gepasseerd zijn op de luchthaven. Ter vergelijking, in heel 2015 maakten 276.000 passagiers gebruik van Oostende.

Drukke zomermaanden op komst

De luchthaven was niet voorzien om zo’n toestroom te verwerken, maar slaagt er toch in om alle vluchten te laten doorgaan. “Het gaat elke dag beter. De procedures zijn gefinetuned”, aldus Hans Vanhaelemeesch. Marcel Buelens beaamt. “We komen in een bepaalde routine, waardoor alles nu goed verloopt. De veiligheidsscreening vóór de inkomhal en het inchecken verloopt steeds beter.”

Toch mag de situatie niet al te lang aanhouden. “De zomermaanden komen eraan, waardoor de drukte zal toenemen en we meer piekmomenten zullen kennen. Ook de capaciteit zal verder opgedreven worden. We zijn in gesprek met de luchthaven van Zaventem om de activiteiten, of een deel ervan, terug te brengen. Of we nu helemaal of gedeeltelijk zullen kunnen terugkeren, het zal sowieso een hoop complexiteit met zich meebrengen, en dat zal nog even blijven duren. Maar onze passagiers mogen en zullen daar geen hinder van ondervinden“, aldus Vanhaelemeesch.

“Goed alternatief voor in de toekomst”

Egis, de uitbater van de regionale luchthavens van Oostende en Deurne, is inmiddels ook al in gesprek met Zaventem. Buelens kijkt uit naar de gedeeltelijke heropening van de nationale luchthaven van Zaventem. “Vooral voor Deurne is dat belangrijk omdat Brussels Airlines van hieruit vliegt.” Voor Oostende ligt dat anders, omdat enkel Jetairfly van daaruit vliegt. “We bewijzen wel dat we met de regionale luchthavens klaar zijn om meer luchtvaartmaatschappijen te ontvangen en dat we een goed alternatief zijn voor in de toekomst”, besluit Buelens.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier