Lepe dief teistert marktkramers op Kortrijkse maandagmarkt

De marktkramers zitten met de handen in het haar: "Het is zeker geen professional, hier en daar iets kleins bij de handelaars." © JVGK
Redactie KW

De handelaars op de maandagmarkt krijgen geregeld het bezoek van een snelle, lepe dief. “Hij graait de waren van de marktkramers zonder enige schaamte mee”, foetert Dirk Deman van het Marktcomité. De klanten laat hij gerust en de marktkramers doen weinig aangifte omdat het meestal kleine diefstallen betreft.

De maandagmarkt in Kortrijk wordt al een tijdje geteisterd door een reeks diefstallen. De marktkramers staan volgens Dirk Deman van het Marktcomité met hun rug tegen de muur. “Het gaat niet om grote buiten”, zegt hij. “Een pompoen, een paar kousen of een T-shirt is voor de man al voldoende.”

Tania De Clerck van sokkenkraam SOX kreeg er ook al mee te maken. “Mijn man kon hem in de kraag vatten, maar hij kon toch nog ontkomen. We hebben zijn fiets dan maar met een slot aan een paal gebonden in de hoop dat hij zou terugkeren. Helaas is dat niet gebeurd.” De meest recente diefstal gebeurde op 31 oktober. Bij een bloemenkraam werd de kleine kassa gestolen. “Kan je je dat voorstellen? Op dé topdag naar aanleiding van 1 november”, zegt Dirk. “We weten natuurlijk niet of het om dezelfde man gaat. We gaan ook niemand beschuldigden als we niet honderd procent zeker zijn. De verkoopster in kwestie was te druk bezig en heeft de diefstal niet gemerkt.”

Dirk wil vooral dat de dader snel wordt gevat. “Hij heeft meerdere kleine feiten op zijn kerfstok, maar komt ermee weg omdat er geen aangifte wordt gedaan. Al die rompslomp voor een diefstal van een paar euro’s… Maar dat zou vanaf nu toch moeten gebeuren.” Volgens Dirk is de dief een Oostbloktype, normaal gebouwd. Hij spreekt geen Nederlands. “De man weet sowieso wel dat ik hem ken. Als hij voorbijkomt en ik blijf hem volgen via oogcontact, begint hij te roepen en gaat hij ervandoor op zijn fiets.” Dirk wijst er ook op dat de dader geen gevaar vormt voor de klanten. “Er is geen weet van gauwdiefstallen. Hij steelt hier en daar iets kleins bij handelaars. Het is geen professionele dief.”

Bij het bloemenkraam

Politiezone Vlas geeft de raad aan de marktkramers om meteen klacht in te dienen na een diefstal. “Er is bij ons maar één feit bekend, de kassadiefstal bij het bloemenkraam”, zegt perswoordvoerder Thomas Detavernier. “Het is echter belangrijk om elke diefstal, hoe klein ook, aan te geven. Zo kunnen wij een dossier opmaken en de camerabeelden bekijken.”

Maandagmarkt weer naar Veemarkt

Tijdens de eindejaarsperiode verhuist de maandagmarkt vier keer naar de Veemarkt en Groeningelaan. Voor de marktkramers is dat geen al te best nieuws.

Bart Smissaert, voorzitter van het Marktcomité.
Bart Smissaert, voorzitter van het Marktcomité.© JVGK

“Marktkramers doen nog altijd de beste zaken onder de kerktoren zelf”, zegt Bart Smissaert van het Marktcomité. “Toch zijn we blij dat we sinds enkele jaren met de Veemarkt en Groeningelaan een vaste vervangplaats hebben. De klanten beginnen nu toch al te weten dat wij tijdens grote evenementen in de stad daar onze stek hebben.” De markt verhuist op 4, 11, 18 december en 8 januari. Kerstmis en Nieuwjaar vallen op maandag, dan is er geen markt. Om de klanten te stimuleren om de maandagmarkt te bezoeken, organiseert de stad Kortrijk een actie. “In het stadsmagazine staan bonnetjes die je kunt uitknippen en afgeven bij een van de marktkramers of in een van de horecazaken”, zegt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Na elke markt worden uit de ingediende loten een fiets of e-bike en drie marktpakketten geschonken. De prijzen worden de maandag nadien overhandigd.”

(Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier