Langemark en Westrozebeke buiten schot in malaise bij Greenyard

De Greenyard-vestiging in Westrozebeke. © JC
Redactie KW

Greenyard kondigde aan dat er wereldwijd 422 banen geschrapt worden. Vakbond ACV maakt zich echter sterk dat het banenverlies geen impact zal hebben op de vestigingen in Langemark en Westrozebeke, al heerst er wel ongerustheid over de tegenslagen die de groente- en fruitverwerker de jongste tijd te verwerken kreeg.

Het Belgische beursgenoteerde groente- en fruitbedrijf Greenyard ondergaat een zware herstructurering. 422 jobs verdwijnen en de afdeling conservengroenten komt binnenkort te koop. Andere ‘minder belangrijke’ onderdelen gaan ook in de etalage. In West-Vlaanderen heeft Greenyard vestigingen in Westrozebeke en Langemark, de vroegere Pinguinfabrieken.

Supermarkten nemen versmarkt zelf in handen

Volgens Dieter Devos van ACV Voeding en Diensten West-Vlaanderen hoeven de werknemers in die fabrieken niet bang te zijn om hun job te verliezen. “Het gaat vooral om de verse groenten en het zal dus vooral gevolgen hebben voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk“, zegt Dieter Devos. “Die 422 jobs die geschrapt worden, zullen dus niet verdwijnen in Westrozebeke of Langemark. Het banenverlies is een logisch gevolg van wat in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan het gebeuren is, met de supermarkten die de versmarkt zelf in handen beginnen te nemen. Maar hier in België is dat nog altijd niet het geval.”

“Ze doen ook nog andere zaken, zoals zich beperken tot de kernactiviteiten en de kleinere activiteiten afstoten. Komende dinsdag zitten we samen met de werkgever. Het zou wel kunnen dat bij de diepvriesgroenten, die in Langemark en Westrozebeke worden verpakt, kleinere segmenten eventueel uitbesteed worden. Maar dat zal op de tewerkstelling zelf ook heel weinig impact hebben, behalve misschien voor enkele uitzendkrachten.”

Vakbond plant voorlopig geen acties

Greenyard Foods zit evenwel in de hoek waar de klappen vallen. “Het is begonnen met de overname van Dole Foods die niet doorgegaan is. Dan kwam die lysteriabesmetting in Hongarije er nog eens bij en nu moeten ze de versmarkt uit handen geven. Het stapelt zich op, waardoor de banken zeiden dat de schuldpositie te zwaar werd en dat die moest afgebouwd worden. Ook de winstvoorspelling voor dit jaar is gehalveerd. Het gevolg is dat het aandeel gecrasht is, dus alles bij elkaar is het een behoorlijk rampjaar voor Greenyard.”

“Positief dat er op het vlak van tewerkstelling nog niets gebeurd is, maar het mag duidelijk zijn dat er momenteel niet meer geïnvesteerd wordt”, vervolgt Dieter Devos. “In Westrozebeke en Langemark blijkt de onrust onder de werknemers nog mee te vallen. Pas op, ze zijn niet happy. Ze weten dat er een co-CEO is aangesteld die op de kosten moet letten en dat is nooit goed nieuws, maar ze weten ook dat als het gaat over Greenyard Fresh, het niet gaat over hen. Ze zijn wel mee met het verhaal.”

Toch blijven de vakbonden op hun hoede. “Het grote plan over hoe ze willen kostenbesparend werken, moet eigenlijk nog uit de doeken gedaan worden”, zegt Dieter Devos. “Momenteel zijn er geen vakbondsacties gepland.” In totaal werken er in West-Vlaanderen zo’n 400 mensen voor Greenyard: een 50-tal in Langemark en dan nog 250 arbeiders, 100 bedienden en een 50-tal uitzendkrachten in de vestiging in Westrozebeke.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier