Krimi serveert moord op je bord

Links zien we Mike Matheeussen en rechts Kristof Derudder van Krimi. © gf
Redactie KW

Mike Matheeussen (42) uit Heule en Kristof Derudder (38) uit Gent startten vorige maand Krimi op in de Zandbergstraat in Kortrijk. Ze organiseren er moorddiners en mystery rooms.

Door Els Deleu

In Krimi komen de eerste letters van hun voornamen terug. Mike Mattheeussen woonde eerder in Antwerpen, Sint-Eloois-Winkel, Harelbeke en op Walle in Kortrijk, maar vandaag komt hij thuis in Heule waar hij samen met zijn vriend woont. Hij runt ingenieursbureau TEN-group in Kortrijk. “We ontwerpen machines en producten voor de industrie en programmeren technische snufjes. Mijn ingenieurs konden zich voor de mystery rooms van Krimi uitleven in het automatiseren”, vertelt Mike.

In hetzelfde gebouw realiseerden Kristof en Mike Krimi, een passende combinatie van de eerste letters van hun voornamen. “Zelf vinden wij mystery rooms en moorddiners fantastische uitdagingen en zelf zo’n spellen spelen is eigenlijk ook onze hobby.”

“Een mystery room is een alternatief voor een escape room, maar de kamer zit niet op slot. De deelnemers krijgen een op te lossen mysterie en spelen tegen de kamer die helemaal geautomatiseerd is. Er zijn verschillende technische snufjes zoals zelftypende schrijfmachines en audiohints. Het is de bedoeling om zo weinig mogelijk hints van de kamer nodig te hebben.”

Relatief onbekend

In de ene kamer kan een mysterie opgelost worden door vier tot zes personen en in de andere door twee tot zes personen. Er is een mystery room in de setting van een ‘film noir’ en één waar je speelt in een klaslokaal uit de jaren vijftig.”

Moorddiners zijn iets minder bekend bij het grote publiek. Ze zijn geschreven voor tien vrienden aan tafel die deelnemen en een personage spelen. De nadruk ligt op het spel en niet op het eten, dat binnengebracht wordt in de kamer op bepaalde tijdstippen tijdens het spel. Een traiteur zorgt voor hamburgers en hot-dogs in de ene ruimte, stoofvlees of vol-au-vent in de andere ruimte en chili con carne of spaghetti in de laatste ruimte. De deelnemers bedienen zichzelf. Nadat de personages hun motieven geschetst hebben worden de desserts binnengebracht.”

“Een moorddiner duurt meestal tussen de vier en vijf uur. Je kan een moorddiner spelen in de setting van een circus, van een treinwagon en van een eethuis in de jaren vijftig.”

Verrassingen

Kristof organiseert al jaren feestjes en spelletjes en schrijft al meer dan tien jaar moorddiners voor onze vriendenkring. We vonden dat we daar iets mee moesten doen want het is de max om dit te spelen. We dompelen de deelnemers in onze activiteiten onder in een ander tijdperk of een andere omgeving en er zijn veel verrassingselementen.”

Medewerker Benny Van Audenhove (30) uit Brugge volgt alles op scherm en bezorgt iedereen het nodige. “Het is superleuk om te spelen. Je vergeet dat je op een andere locatie zit en bent helemaal in het spel ondergedompeld.” (EDB)

Zowel de mystery rooms als de moorddiners vinden plaats in de Zandbergstraat 19 in Kortrijk, info@kri-mi.be of 0486 31 97 82. Op www.kri-mi.be vind je de prijzen en de uren wanneer alles kan plaatsvinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier