Kortrijkzanen in de prijzen bij Gault&Millau

Martijn Defauw maakte het Dessert van het Jaar volgens Gault&Millau. © Foto EDB
Redactie KW

Restaurants Rebelle en Vier uit Kortrijk vallen in de prijzen in de nieuwe restaurantgids van Gault&Millau. Ook Souvenir, dat van Ieper naar Gent verhuisde, kreeg een eervolle vermelding. Voor het eerst haalt ook Torhout de gids.

In Gault&Millau 2019 staan 240 nieuwe adressen, 33 daarvan in West-Vlaanderen. Bartholomeus (Knokke) en De Jonkman (Sint-Kruis) blijven de top van onze provincie aanvoeren met 18 op 20. Ook de Heuvellandse Kobe Desramaults van Chambre Séparée in Gent haalt die hoge score.

Elk jaar worden verschillende thematische laureaten bekroond. Martijn Defauw van restaurant Rebelle in Marke (Kortrijk) maakte het Dessert van het Jaar. De Ieperse IJslander Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir is Nieuwkomer van het Jaar. Hij verhuisde vorig jaar zijn restaurant naar Gent.

“Dit kwam totaal onverwacht!” glundert Martijn. “Van in het begin hebben we een dessert op basis van pandanrijst. Dat was van in het begin een topper, dus ik denk dat de titel dessertchef van het jaar daar wel mee te maken heeft. Mensen vroegen er speciaal naar, dus ik had gezegd dat ik het een jaar op de kaart zou laten staan. Ik vermoed dat het na vandaag iets langer blijft staan.”

Vier van Sebastien Ghyselen in hetzelfde Kortrijk is de Vlaamse Ontdekking van het Jaar. “We voelden wel iets aankomen, omdat Gault&Millau toch licht aandrong om vandaag aanwezig te zijn”, zegt Sebastien. “We zijn nog maar sinds augustus open, dus dit is een fantastische erkenning. Het duurde lang voor we een pand vonden, maar sinds de effectieve opstart loopt het geweldig.”

An Van Ammel en Sebastien Ghyselen van Vier en Martijn Defauw en Tessa D'haene bouwden een feestje tijdens de bekendmaking.
An Van Ammel en Sebastien Ghyselen van Vier en Martijn Defauw en Tessa D’haene bouwden een feestje tijdens de bekendmaking.© Foto IN

Voor het eerst Torhouts restaurant in de gids

Het Torhoutse restaurant bassud – met kleine b – opende pas vorig jaar de deuren, maar pronkt nu al met een mooie score van 14 op 20. Een unicum voor de stad, want nooit eerder haalde een restaurant uit Torhout de gerenommeerde gids. De zaak van chef Jan Devos (26), die de kneepjes van het vak leerde bij Boury en In de Wulf, werd eerder dit jaar ook al geselecteerd voor Jong Keukengeweld. “Aangezien we uitgenodigd waren voor de uitreiking in Lint wisten we dat we een felbegeerd plaatsje in de gids van Gault&Millau kregen”, aldus een dolgelukkige Jan Devos. “De scores beginnen vanaf 12 en we zijn dan ook aangenaam verrast met deze score van 14 op 20. Voor een beginnende zaak is dat heel mooi, zeker als je weet dat onze middelen eerder beperkt zijn.”

Met Bassud krijgt Torhout voor het eerst een plaatsje in de culinaire gids Gault&Millau.
Met Bassud krijgt Torhout voor het eerst een plaatsje in de culinaire gids Gault&Millau.© Foto AD

De gids omschrijft bassud als een “leuke ontdekking” en is uitermate positief over de stijlvolle inrichting en de intrigerende gerechten. “Zoveel lekkers bekronen we meteen met een mooie score en dus twee koksmutsen”, klinkt het als besluit. De jury van Gault & Millau kreeg onder meer gebakken kippenoester met pinda, een fris gerecht met bouchotmosselen, een perfect gegaard stukje Holstein en een dessert op basis van chocolade-ijs, aardpeer, boekweit en bierkaramel voorgeschoteld.

De gids 2019 ligt vanaf 9 november in de boekhandel en kost 29 euro.

(MVM/AD/IN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier