“Kortrijk Zaait wordt gretig gekopieerd, het bewijs dat het werkt”

Rudolf Scherpereel, schepen van Economie (N-VA): "Veertien ondernemers die doorgaan na het testjaar, dat is de winst van het project." © JVGK
Olaf Verhaeghe

Op de gemeenteraad maandagavond in Kortrijk stelde CD&V-fractieleider Hannelore Vanhoenacker enkele vragen rond het economisch stimuleringsprogramma Kortrijk Zaait aan schepen Rudolf Scherpereel (N-VA). Hij benadrukte de doelstellingen én de resultaten van het project. “Veertien ondernemers die verder gaan na het testjaar, dát is de effectieve winst”, benadrukte Scherpereel.

“Kortrijk Zaait loopt nu al enkele jaren en het lijkt ons dan ook tijd voor een evaluatie en een eventuele bijsturing”, opende Hannelore Vanhoenacker (CD&V) maandagavond de discussie. “Hoeveel panden zitten er in de portefeuille en hoeveel zijn daarvan verhuurd? Is er een groot verschil tussen de deelgemeenten en het stadscentrum? Wordt er gemonitord om welke sectoren het gaat? En vooral hoeveel huurders gaan na één jaar over op de huur aan het volwaardig tarief?”

“Vooral detailhandel”

CD&V wil ook meer dan enkel een goednieuwsshow. “De succesverhalen kennen we ondertussen. Maar gaan jullie ook na waarom startende ondernemers er na een jaar de brui aan geven? En hoe wordt men naast een ‘lage’ huurprijs begeleid om van een eigen zaak een succes te maken?”

Schepen Rudolf Scherpereel (N-VA) had zijn antwoorden op de gestelde vragen goed voorbereid en duidde het Kortrijk Zaait-verhaal met tal van cijfers. “Dit project heeft twee heel voorname doelstellingen: enerzijds het tegengaan van leegstand en anderzijds het ondernemerschap in onze stad stimuleren. Onze rol bestaat erin de verschillende partijen samen te brengen. We hebben op vandaag 36 lopende contracten met unieke ondernemers. Daarnaast namen we reeds 59 panden op: 54 in Kortrijk zelf, 1 in Heule en 2 in Aalbeke. Twee andere panden werden geschrapt.”

“Kortrijk Zaait moet breder gekaderd worden, het is zeker niet onze enige maatregel” – Rudolf Scherpereel, schepen van Economie

Veertien ondernemers zetten na het testjaar binnen Kortrijk Zaait door. “Dát is voor mij de effectieve winst van het project. 24 andere werden verkocht of verhuurd via de reguliere markt, toch goed voor twee op drie. Tel hierbij de negen huidige ondernemingen en je komt op 47 ingevulde panden dankzij Kortrijk Zaait. Wat de sectoren betreft, merken we dat het voornamelijk om detailhandel gaat (22 van de 36 contracten, red.).”

Niet het wondermiddel

“Waarom men stopt, vragen we wel niet”, zei de schepen nog. “Ik weet ook niet of die vraag zinvol is, want we zullen niet altijd een eerlijk antwoord krijgen. Daarnaast experimenteert men vaak met dit project of profiteert men tijdelijk van de lage huurprijzen. Dit neemt niet weg dat we geen duurzaamheid nastreven. In die zin vragen we telkens een zeker businessplan, een kleine drempel én een vorm van informatie voor de eigenaar van het pand. Daarnaast vestigen we sterk de aandacht op inhoudelijke begeleiding voor starters.”

“U hoort mij niet zeggen dat Kortrijk Zaait het magische wondermiddel is, laat staan onze enige maatregel”, besloot Scherpereel. “Dit initiatief moet gekaderd worden binnen een breder instrumentarium. Maar het werkt: Kortrijk Zaait wordt gretig gekopieerd in andere steden en gemeenten. Ik denk aan Roeselare B(l)oeit, Start to Succes in Oostende, Kuurne Zaait of OnderMenen in Menen. Men kopieert omdat het werkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier