Koppel stelt moderne varkensboerderij in Pittem voor met focus op dierenwelzijn

Redactie KW

Lieven Lafaut en Tania De Roo stelden vol trots hun moderne varkensboerderij, Sint-Amandshof, voor aan het grote publiek.

Lieven Lafaut en Tania De Roo groeiden beiden op in de boerenstiel. Vol plezier zetten ze dit beroep voort. In het Sint-Amandshof brengen ze varkens groot op een unieke manier. Het dierenwelzijn is van groot belang. De varkens krijgen alle tijd om op een natuurlijke manier te groeien. De stallen zijn veel ruimer dan de normale voorschriften en in de kijkstal kunnen de varkens spelen en wroeten. Via het aangepast varkensvoer krijgen ze alle nodige voedingsstoffen en dat is belangrijk voor de kwaliteit van het vlees. De mestverwerking gebeurt op een natuurlijke wijze via rietvelden. Men werkt op die manier aan een milieuvriendelijke oplossing.

Een belangrijk punt is ook de lichtkoepels en de grote ramen. De varkens ervaren zo een goed dag- en nachtritme. De verse lucht komt automatisch binnen via de zijkanten van de stal. De ventilatoren werken automatisch. De dieren leven in een gezonde leefomgeving. Er is geen traditionele roostervloer te zien, maar wel een volle vloer die ingestrooid is met zaagsel of strooimateriaal.

Iedereen kan zomaar een kijkje gaan nemen naar Sint-Amandshof. Er is onbeperkt toegang en Lieven en Tania zijn voorstander van een open bedrijf. Een bedrijf zonder geheimen dus waar alles gezien mag worden.

Het Sint-Amandshof kan je vinden langs de Sint Amandsstraat 11 in Pittem.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier