Komst Belgocontrol helpt luchthaven Wevelgem aan groeicijfers

Redactie KW

De regionale luchthaven Wevelgem-Kortrijk kan goede halfjaarcijfers voorleggen. Dat is onder meer te danken aan de nieuwe structuur van de luchthaven en de komst van luchtverkeersleider Belgocontrol.

Na een moeilijke periode leeft de luchthaven weer op. Ze zat een tijdje in het slop na een negatieve audit van EASA, het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart. Er mochten geen zogenaamde IFR-vluchten (Instrument Flight Rules) meer uitgevoerd worden, wat concreet betekende dat de luchthaven bij slecht weer nagenoeg onbereikbaar was. Belgocontrol schoot te hulp sinds eind vorig jaar en dat resulteert in positieve cijfers.

Het aantal vliegtuigbewegingen steeg met 16,2 procent tot 17.498 bewegingen. In het segment buitenlandse zakenvluchten steeg dat met zelfs 17,8 procent tot 1.331. Het aantal zakenreizigers uit het buitenland, een tak waar de luchthaven op geënt is, steeg met bijna een kwart tot 5.244 passagiers.

Naast de komst van Belgocontrol veranderde de structuur op 28 maart naar de NV Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem. “Dit is de eerste stap in de verdere opsplitsing naar een LOM (luchthavenontwikkelingsmaatschappij)/LEM(Luchthaven Exploitatiemaatschappij)-structuur zoals voorzien in het Vlaamse decreet, conform wat bestaat voor de luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge”, aldus de luchthaven.

Intussen zijn ook voorbereidingswerken aan de gang om de luchthaveninfrastructuur te moderniseren. Op die manier wordt de luchthaven verder klaargestoomd om dan binnen afzienbare tijd in de etalage te zetten voor een privé-uitbater.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier