Koksijde dooft niet maar dimt openbare verlichting

Kerstverlichting in Oostduinkerke met energiezuinige ledlampen. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Alveringem, Lo-Reninge en Diksmuide doen de openbare verlichting uit in de weeknachten. Veurne, Nieuwpoort en De Panne laten de lichten branden maar investeren net als de andere gemeenten in ledverlichting. In Koksijde kan dan weer 30 % van de openbare verlichting gedimd worden. Veurne denkt ook in die richting.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘.

Lichthinder is de overlast waarmee mensen en dieren worden geconfronteerd door overmatig gebruik van kunstlicht. Lichtvervuiling maakt dat de nachtelijke hemel een soort gloed vertoont waardoor bijvoorbeeld astronomen minder goed de sterren kunnen waarnemen. In eigen regio heeft elke gemeente een aantal stappen gezet.

Besparing

In Alveringem en in Lo-Reninge wordt de straatverlichting vier dagen per week gedoofd tussen 23 uur en 5 uur. Dat levert een besparing op van 30 procent op de energiefactuur. Voor Lo-Reninge betekent dat 17.000 euro per jaar.

“Omdat we de verlichting nooit helemaal uit doen, krijgen we ook geen klachten over onveiligheid”

Koksijde dooft de monumentenverlichting elke nacht”, zegt Siska Stockelynck van de Technische Dienst Koksijde. “Ongeveer 30 procent van de openbare verlichting wordt gedimd, niet gedoofd. Bij elke vernieuwing kiezen we altijd voor ledverlichting. Alle kerstverlichting in Koksijde bestaat uit energiezuinige ledlampen en ‘s morgens wordt die nergens aangestoken. Door gepaste maatregelen te nemen bij de grootverbruikers bespaarden we de voorbije jaren op een efficiënte manier een veelvoud aan energie.”

“Rationeel gebruik”

“Een goede openbare verlichting is perfect combineerbaar met rationeel energiegebruik”, zegt Siska Stockelynck. “Anno 2010 bedroeg het jaarlijks verbruik van het gemeentelijk aandeel van de openbare verlichting in Koksijde conform de quickscan van distributienetbeheerder Eandis 3.587.523 kWh. Dat energieverbruik wordt bepaald door het aantal opgestelde lichtpunten, het totale elektrisch vermogen en het aantal branduren. Als we de situatie eind 2016 onder de loep nemen, zien we dat sinds de quickscan uit 2010 het totaal opgestelde vermogen daalde van 876 kW tot 783 kW. Dat komt door het verlagen van het opgestelde vermogen volgens de Quickscan, inclusief dimmen bij de uitvoering van wegenwerken en de intensifering van de vervanging van installaties die niet meer voldeden. Omdat we in onze gemeente de verlichting nooit helemaal doven, krijgen we ook geen klachten over (verkeers)onveiligheid.”

Monumenten

De stad Veurne dooft de straatverlichting niet, behalve de monumentenverlichting die om 24 uur wordt gedoofd. Bij elke straatvernieuwing wordt de verlichting vernieuwd en vervangen door ledverlichting die kan gedimd worden. Momenteel wordt onderzocht of het ritme van vervanging via derdenfinanciering kan opgedreven worden.

Ledverlichting

“Wij doven de openbare verlichting niet, behalve op de Zeedijk wanneer de gemeente vuurwerken organiseert”, zegt ingenieur Wim Morel van de gemeente De Panne. “De gemeente investeert ook enorm in ledverlichting. De laatste jaren werden tot 20% van alle openbare verlichtingsarmaturen door ledarmaturen vervangen en daarmee realiseren we een aanzienlijke energiebesparing.”

In Diksmuide gaat de openbare verlichting sinds september 2017 uit van 23.30 uur tot 5 uur, alle weekdagen uitgezonderd vrijdag en zaterdag. “Daarmee besparen zo’n 65.000 euro per jaar op onze energiefactuur”, verzekert schepen Kurt Vanlerberghe. “2017 is nog niet volledig maar ook hier zal nog een lichte daling zijn omdat we een half uur per nacht meer doven en een nacht meer. Bij aanleg van nieuwe wegenis wordt bij vervanging van de openbare verlichting voorzien in een apart kerstverlichtingsnet, dat blijft branden ‘s nachts.”

Nieuwpoort tenslotte dooft of dimt voorlopig de openbare verlichting nog niet, maar werkt al meer dan vijf jaar met ledverlichting op de openbare wegen.

(MVO)