Rubriek Economie

Kerstmarkt in Brugge al in opbouw, zomerterrassen zijn bijna weg (al is niet iedereen daar blij mee)

15/11/17 om 19:42 - Bijgewerkt om 19:41

De zomerterrassen van de Vismarkt in Brugge staan er na woensdag niet meer. Donderdag en vrijdag worden de vaste terrasconstructies op andere plaatsen in Die Scone afgebroken.

Kerstmarkt in Brugge al in opbouw, zomerterrassen zijn bijna weg (al is niet iedereen daar blij mee)

Voor 2017 bepaalde de stad Brugge dat horeca-uitbaters van woensdag 15 maart tot en met woensdag 15 november een zomerterras mochten uitbaten. Die acht maanden zitten er nu op, wat betekent dat de vaste constructies op de Markt, de Burg en aan café L'Estaminet nog voor het weekend ontmanteld moeten worden. Deze regeling geldt niet voor 't Zand en de Ezelstraat.

Niet iedereen is blij met deze gang van zaken. "Het lijkt wel dat de stad niet kan verdragen dat de horeca draait en mensen in onze stad niet het hele jaar mogen genieten", reageert Mercedes Van Volcem, lijsttrekker Open VLd PLUS en Vlaams parlementslid. "Enkel een rij losse tafels en stoelen mag, maar daar heeft de horeca niet veel aan bij gezellig winterweer. In andere historische steden geldt deze regel niet. Het heeft dus niets met monumentenzorg te maken, enkel met het beleid van de stad Brugge. Dit verbieden is arbitrair en niet meer van deze tijd. Zowel de inwoners als toeristen hebben altijd recht op een portie gezelligheid."

Van Volcem stelt dat ook de werkgelegenheid gebaat zou zijn met terrassen in de winter. "Uit onderzoek van Ho.Re.Ca. Brugge bleek al dat er extra personeelsleden zouden komen, mochten winterterrassen toegestaan zijn. Bovendien worden de uitbaters ook geconfronteerd met afbraak- en opbouwkosten. Het gaat om zo'n 8.000 euro per jaar. Een spijtige zaak, waarbij de werkgelegenheid geboycot wordt door het stadsbestuur", haalt Van Volcem fel uit. "Kijk bijvoorbeeld naar L'Estaminet dat door deze maatregel de helft van zijn ruimte verliest. Niemand begrijpt dit. Hoog tijd voor redelijkheid."

(svv)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!