Rubriek Economie

Kazen uit Wervik, Veurne en Roeselare in de prijzen op World Cheese Awards

23/11/17 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:20

Belgische kazen zijn absolute wereldtop. Dat is nogmaals gebleken op de World Cheese Awards in Londen. Kaasboerderij De Moerenaar (Veurne), Flandrien Kaas (Wervik) en Kaasboerderij 't Groendal (Roeselare) wisten liefst 18 prijzen in de wacht te slepen voor hun kazen.

Kazen uit Wervik, Veurne en Roeselare in de prijzen op World Cheese Awards

Op de bijgaande foto ziet u v.l.n.r. : Thijs Dewicke (De Moerenaar Veurne), Jan Desmet (Flandrien Kaas Wervik) en Johan Deweer (Kaasboerderij 't Groendal Roeselare) © HOL

Traditioneel werden in onze streken vooral industriële half-harde abdijkazen gemaakt, maar de voorbije vijf jaar zijn er heel wat kaasmakerijen die nieuwe, smaakvolle soorten hebben gelanceerd, zowel in gouda-kaas, gatenkaas, light-kaas als geitenkaas.

Het prestigieuze kaasconcours, de World Cheese Awards in Londen, waar dit jaar 3.000 kazen uit de hele wereld aan deelnamen, levert andermaal een puik resultaat op voor de Belgische ambachtelijke kazen. Kaasboerderij De Moerenaar, Flandrien Kaas en Kaasboerderij 't Groendal winnen samen 18 medailles, waaronder Goud voor onderstaande kazen:

- Gouda-kazen: Brokkeloud Roeselare, Flandrien Grand Cru, Frontieren Brokkel, Old Groendal

- Light kazen: Jeunesss Light Gerijpt

- Geitenkazen: 't Groendal, Smokkelaar

De beoordeling van de jury komt niet geheel onverwacht. "Ook het publiek apprecieert de smaak en het ambacht van onze producten. De verkoop van de Belgische kazen zit in de lift. Dat heeft met de kwaliteit te maken, maar we merken ook dat mensen steeds vaker teruggrijpen naar lokaal geproduceerde voeding. Niet toevallig besteden zowel De Moerenaar, Flandrien Kaas als Kaasboerderij 't Groendal veel aandacht aan duurzaamheid en lokale verankering in de ontwikkeling van hun activiteiten", aldus de zaakvoerders.

Ook in het buitenland groeit de vraag naar de Belgische topproducten gestaag. Er is een groeiende export van onze ambachtelijke kazen naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, UK, Italië, Spanje en zelfs Amerika en Canada. De mooie resultaten die onder meer Flandrien Kaas en 't Groendal de voorbije jaren neerzetten op de World Cheese Awards zijn daar niet vreemd aan.

Delen

De kaasmakers van de drie bedrijven overleggen regelmatig en wisselen kennis en ervaringen uit

De drie kaasmakerijen die in de prijzen vielen, blijven dan ook investeren om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Ze investeerden de laatste 5 jaar samen voor meer dan 12 miljoen euro. Flandrien Kaas bouwde vijf jaar geleden een gloednieuwe kaasmakerij in Wervik en breidde gestaag zijn productie uit. De Moerenaar voltooide pas vorig jaar zijn nieuwe productielocatie om aan de strengste normen voor kwaliteit en hygiëne te voldoen. En kaasboerderij 't Groendal bouwt momenteel aan een nieuwe kaasmakerij in Roeselare.

"We zijn ervan overtuigd dat de bekroning op de World Cheese Awards een positief effect zal hebben en voor verdere groei zal zorgen. Het onderstreept alleen maar dat België een echt kaasland is en dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Ondertussen stellen de 3 kaasmakerijen zo'n 35 gepassioneerde personeelsleden tewerk. De kaasmakers van onze drie bedrijven overleggen regelmatig en wisselen kennis en ervaringen uit om onze kazen naar een steeds hoger kwaliteitsniveau te tillen. Voortaan komt de Belgische kaasliefhebber volledig aan zijn trekken met kazen van eigen bodem!", besluiten Johan Deweer, Jan Desmet en Thijs Dewicke.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!