K in Kortrijk: veel leegstand, bezoeker merkt er weinig van

K in Kortrijk ziet de leegstand straks verminderen dankzij nieuwe winkels van onder meer United Brands en Undiz. © JVGK
Axel Vandenheede

K in Kortrijk trekt jaarlijkse vele tienduizenden bezoekers aan, maar toch staan veel handelspanden in het winkelcentrum leeg: wij telden 18 leegstaande panden. Al lijkt er beterschap in zicht: binnenkort openen drie nieuwe winkels.

K in Kortrijk opende zowat 7,5 jaar geleden de deuren. Het winkelcentrum van ruim 200 miljoen euro, dat nu in handen is van het Duitse Union Investment, is zowat hét uithangbord voor Kortrijk wat shoppen betreft, maar kampt met een grote leegstand. Wij telden in K zelf 12 leegstaande panden op 79, waarvan enkele een groot aantal vierkante meter tellen. Denk maar aan het voormalige pand van United Brands en het pand ernaast, waar de voorbije jaren pop-ups plaatsvonden.

Aan de buitenkant van K telden we nog eens 8 panden. De verbinding Wijngaardstraat Sionstraat/Steenpoort (waar bijvoorbeeld Butch Tailors, Bongo, Massimo Dutti… gevestigd zijn) beschouwden we als binnenkant. Aan de buitenkant zijn er twee panden ingevuld (Proxy Delhaize en Maretours), panden zoals de voormalige Wasbar en Bohemian Bar wachten op een invulling.

Grote doeken

Qua huurprijzen is het gissen: niemand wilde ons officieel vertellen hoeveel de prijs per vierkante meter bedraagt. Al hoorden we van verschillende doorgewinterde handelaars dat de prijzen vaak tussen de 400 tot 500 euro per vierkante meter per jaar schommelen. Dat is 33 tot een goede 40 euro per maand per vierkante meter, een pak meer dus dan de maandelijkse huurprijs in de Lange Steenstraat met 20 tot 25 euro per vierkante meter.

Als we enkele bezoekers van het winkelcentrum vragen wat ze vinden van die grote leegstand, vallen ze uit de lucht. “We hebben niet het gevoel dat er veel winkelpanden leeg staan”, is de teneur. In die optiek levert K in Kortrijk mooi werk door voor een aantal leegstaande panden een groot doek te hangen. Bovendien is het een goede zaak voor het winkelcentrum dat er binnenkort drie nieuwe zaken openen. Op 1 december heropent United Brands op het gelijkvloers, daarnaast komt Undiz, een lingeriezaak. Op de eerste verdieping dan wordt aangekondigd dat er daar ook straks een ‘mysterieuze’ winkel de deuren zal openen.

“K in Kortrijk heeft eveneens met de leegstand te maken”, reageert schepen van Economie Rudolf Scherpereel. “Aangezien het winkelcentrum een belangrijke partner is voor de stad, willen we samenwerken om die leegstand te bestrijden. Maar we mogen K in Kortrijk niet anders behandelen dan andere handelaars. Dat wil zeggen dat er ook daar een leegstandsheffing kan worden geïnd.” Voorlopig is dat nog niet aan de orde. “Nieuwbouwwinkelprojecten zijn de eerste zeven jaar vrij van leegstandsheffing. Maar in maart van dit jaar is die termijn inderdaad verstreken.”

Gratis uur parkeren

“Dat wil niet zeggen dat we nu meteen gaan aankloppen bij K in Kortrijk inzake die belasting”, pikt kabinetsadviseur Steven Lecluyse in. “Onze eerste zorg is de wederzijdse leegstandsbestrijding.”

Ook Unizo-voorzitter Dirk Dupont predikt voorzichtigheid: “K in Kortrijk werkt kernversterkend en trekt volk aan. Daar moeten de handelaars in de binnenstad nog meer van zien te profiteren. Want veel consumenten komen niet louter naar K: ze lopen ook graag eens rond in het winkelwandelgebied om nog meer te winkelen, gaan iets eten of drinken… Positief is ook dat je weer het eerste uur gratis parkeert onder het winkelcentrum.”

“Zelf heeft Unizo intussen een aantal maanden een kantoor geopend op de hoek van K in Kortrijk met de Wijngaardstraat en we zijn blij dat deze aanpak werkt: we zitten pal in het centrum, tussen de handelaars. Zij weten ons goed te vinden.”

We contacteerden het management van K in Kortrijk ook een aantal keer, maar onze mails en telefoons bleven onbeantwoord.