JTI-Gryson dicht, liefst 95 procent van personeel vond al ander werk

Dennis Berteloot was 14 jaar ploegchef in het magazijn van JTI-Gryson. Hij is één van de laatste werknemers die eind april het bedrijf verlaten. © LVW
Redactie KW

Op 30 juni gaan de deuren van de Wervikse vestiging van tabakswarenproducent JTI-Gryson finaal dicht. De productie is inmiddels al volledig overgeheveld naar Polen.

Woensdag vond het sluitingsevent van de roltabaksfabriek Japan Tobacco International-Gryson plaats. De productie van roltabak ligt al stil sedert eind februari. Alles verhuist naar Polen. JTI-Gryson produceerde aan de Menensesteenweg roltabak in allerlei verpakkingen. De multinational is de derde grootste tabaksfabrikant ter wereld. Nu is de opkuis bezig. Eind juni is het helemaal gedaan. Liefst 95 procent van het personeel vond al ander werk. De gebouwen staan te koop.

“Normaliter zou de productie nog lopen tot einde april”, aldus personeelsverantwoordelijke Evelien Vanden Brande. “Omwille van productiewijzigingen binnen onze groep werd het twee maanden eerder. Eind februari waren er nog een 45-tal werknemers. Nu zijn er nog 21 bedienden en arbeiders in dienst. Acht arbeiders zijn tot eind deze week aan de slag in Gostkow, onze fabriek in Polen.”

Er werd vandaag een twintigtal bedrijven uitgenodigd. “We willen hen bedanken voor de bedrijfsbezoeken en of de opleiding dat ons personeel daar kon volgen of er nadien aan de slag kon gaan”, aldus Evelien. Uiteraard geen feestgedruis na de verschillende toespraken vandaag. “We willen op een normale manier afscheid nemen van onze partners, ook de VDAB en de werkgeversorganisatie Voka is hier“, aldus woordvoerder Jeroen Dhanens die op de hoofdzetel in Strombeek-Bever werkt.

De fabriek telde ooit 240 werknemers, interims en tijdelijke contracten inbegrepen. JTI-Gryson verwerkte per jaar 5.000 à 6.000 ton tabak. Midden 2012 raakte de verkoop van de nv Gryson aan JTI bekend. De familie Vandermarliere kreeg daarvoor liefst 475 miljoen euro. In november 2014 werd heel verrassend de sluiting bekendgemaakt. Iedereen kreeg daardoor ruimschoots de tijd had om uit te kijken naar een andere job. Eind juni vorig jaar vertrokken de eerste vijf vaste contracten.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier