Jonge twintigers nemen samen café Sultan over

Na veel onderhandelen en verbouwingen zijn Tuur Leroy (links) en Pieter Reynaert er klaar voor. (Foto MV)
Redactie KW

Op het Sint-Maartensplein gaat het populaire café Sultan woensdag 3 januari om 10 uur terug open. Het was tijdens de zomerkermis in augustus voor de laatste keer open. Uitbaters de broers Timothy en Gregory Volcke namen wat verderop brasserie-feestzaal Kapittel over. Sultan krijgt met Tuur Leroy (21) en Pieter Reynaert (20) twee heel jonge uitbaters. Ze hebben beiden een verleden bij KSA en Chiro.

Tuur studeerde aan het PTI Kortrijk voor wever. Pieter volgde aan de Sint-Jorisschool Menen de richting administratie en kantoor. Tuur werd op zijn zesde lid van KSA Grensvuur en was er vier jaar leider. Pieter was twaalf jaar lid van Chiro Jow en was er twee jaar leider. “Maar we kennen mekaar van bij de jeugdbrandweer”, vertelt Tuur. “Daarna zijn we altijd goede vrienden gebleven. Ik werkte als buitenmonteur bij Picanol in Ieper en verloor mijn job. Ik wist dat Timothy en Gregory een overnemer zochten en dat speelde in mijn achterhoofd. Timothy had het al eens gesuggereerd. In juni zat ik op het terras toen iedereen in de blok zat en vroeg Timothy het nog eens. Toen werkte ik als redder in het zwembad van Heule. In jeugdhuis De Bierpompe kwam ik Pieter tegen en vertelde hem over de Sultan. Zo ging de bal aan het rollen en stelden we onze kandidatuur.”

Heiligschennis

Het pand is eigendom van Ghislain Nuytten uit Menen. “We huren aan InBev”, vertelt Tuur. De twee twintigers staan voor een heel grote uitdaging. “We zijn bereid om die uitdaging aan te gaan”, vertelt Tuur. “Sultan is een café met naam en faam. Een plek waar mensen samenkomen.”

Woensdag staan ze voor hun grote vuurdoop. “Het begint te kriebelen”, lacht Tuur. “We verlangen om te tonen aan de mensen dat hun favoriete café weer open gaat. “Een café voor jong en oud, waar iedereen zijn plaats vindt”, zegt Pieter.

Tuur was vroeger besteller in de Sultan. “Ik was drie à vier jaar jobstudent in café ‘t Smiske in Geluwe”, vertelt Pieter. “De horeca is voor mij altijd een droom geweest. Dit is alvast een mooie kans. We willen vooral de gezelligheid behouden maar zorgden ook voor een frisse toets. Er vonden schilderwerken plaats, er is nieuw behangpapier, gordijnen en meubilair.” Het behouden van de naam Sultan is ook een heel bewuste keuze. “Kiezen voor een andere naam zou bijna heiligschennis zijn”, aldus Tuur. “Die naam is heel belangrijk. In Wervik en omstreken is die naam zodanig bekend.”

Ouders

Tuur woont in de Schepenheuvelstraat bij zijn ouders Rik Leroy en Katrien Delporte. Pieter woont in de Oude Beselarestraat bij zijn ouders Steven Reynaert en Veronique Potie. “We zijn heel tevreden dat onze ouders enorm veel hebben geholpen”, benadrukken de twee cafébazen. “Zonder hen was het zeker niet gelukt. Ze zijn heel veel uren komen helpen en ons ondersteunen want het was wel nodig.”

“We weten dat we zelf ook veel gaan moeten werken”, aldus Tuur. “We gaan op termijn de balans moeten vinden tussen werken en rust nemen. Iets doen dat geestig is, is volgens mij met plezier veel uren kloppen.”

Sultan was vroeger het clublokaal van nogal wat verenigingen en clubs. De meesten verhuisden mee naar ‘t Kapittel of zijn nu elders gevestigd. “We staan altijd open voor verenigingen en clubs”, zegt Tuur. “Achteraan is er ook een vergaderzaal.”

Een eetcafé wordt het niet, maar een extra troef bij mooi weer is ongetwijfeld het terras. “Ons terras gaan we optimaal gebruiken. Bovendien wordt het groter want we mogen dat van het leegstaande café Den Gieter gebruiken”, aldus Tuur. “Sultan en Den Gieter zijn van dezelfde eigenaar, vandaar.”

“Geen strijd”

Twee jonge gasten achter de toog wordt ongetwijfeld ook een goede zaak voor de jeugd want buiten De Bierpompe is er voor hen niks meer. Leden van Chiro en KSA zullen er samen pinten kunnen pakken. “Vandaag klikt het tussen beide groepen goed”, geeft Pieter aan. “Er is tussen de jeugdbewegingen geen strijd meer zoals vroeger.”

Sultan is gesloten op dinsdag. Op andere dagen gaat het café open om 10 uur. “We blijven doorlopend open en op vrijdag omwille van de wekelijkse marktdag vanaf 8 uur”, aldus Pieter. “In het begin zullen we samen aanwezig zijn, daarna zien we wel.” (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier