Innovatieve weverij Verilin uit Heule wint prestigieuze Van de Velde Award

Het voltallige team van Verilin samen met de 3 zaakvoerders: Anne-Sophie Dedeken, Ilse Dedeken en René Schepers. © Heikki Verdurme
Redactie KW

In de Bozar in Brussel kreeg de Heulse weverij van hoogwaardig vlas- en damastlinnen Verilin dinsdagavond de prestigieuze Henry Van de Velde Award in de categorie ondernemingen. De jury noemt de kleine kmo – met slechts een dozijn personeelsleden – een voorbeeld van innovatie en doorzettingsvermogen.

De Henry van de Velde Awards – genoemd naar de wereldberoemde architect en kunstenaar – bekronen ontwerpers, producten en bedrijven die zich onderscheiden met design en vormgeving. Verilin vervaardigt onder meer luxueuze linnen collecties voor tafel, bed en interieur. Creativiteit, duurzaam design en vakmanschap zijn sleutelwoorden bij het bedrijf dat samenwerkt met designers en kunstenaars.

Verilin – gevestigd aan de Watermolenwal in Heule-Watermolen – is een typisch familiebedrijf. Het werd in 1956 gesticht door Etienne Vercruysse. Zijn dochter Laurianne legde vanaf de jaren tachtig de basis voor het huidige Verilin. Sinds 2014 vormen Ilse Dedeken, haar man René Schepers en haar zus Ann-Sophie Dedeken de dynamische derde generatie.

Club Brugge

Zij specialiseren zich in maatwerk voor veeleisende klanten. Het is bekend dat sterrenchefs als Sergio Herman en Peter Goossens op Verilin-linnen op hun tafels leggen, maar ook heel wat hooggeplaatste personen van wie het bedrijf de naam niet mag openbaar maken… Feit is dat koningin Mathilde twee jaar geleden op de biënnale Interieur in Kortrijk de stand van Verlin bezocht: ze kreeg er twee linnen servetten, met zilverdraad geborduurd met het monogram van de koning en de koningin. Verilin leverde ook exclusief linnen voor de business seats en het restaurant van Club Brugge.

Uniek ritueel

De voorbije drie jaar legt Verilin zich toe op maatwerk. Samen met de klant gaat men op zoek naar geschikte kwaliteit, materiaal, kleur en afwerking. “Dat maakt elk ontwerp persoonlijk en deel van een uniek ritueel”, zegt Ilse Dedeken. Opmerkelijk is dat Verilin ook de aloude damastweeftechniek gebruikt, in de 16de eeuw typisch voor Kortrijk.

Verilin wil kleinschalig blijven en de hele productie van begin tot einde in eigen huis houden. Daardoor kan men flexibel inspelen op vragen van de klant. De jury loofde ook de zware investeringen van Verilin in diepgaand en innovatief onderzoek. Onlangs ontwierp de Ieperse fabrikant Picanol een speciaal weefgetouw voor Verilin. Op die manier weet het bedrijf een unieke positie in te nemen in de markt.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier