Impact van witte kassa wordt vooral gevoeld in West-Vlaanderen

Het gebruik van cash geld zien de restaurateurs stilaan afnemen. © Trends
Redactie KW

De impact van de witte kassa is bij zijn invoering begin 2016 het sterkst gevoeld aan de Belgische kust. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgische restaurateurs uitgevoerd door bedrijfsinformatiespecialist Graydon en de Belgian Restaurants Association (BRA).

Tussen 2015 en 2017 nam het aantal restaurants in België in totaal toe met 5,4 procent. Die stijging was wel duidelijk groter in Vlaanderen (5,8 procent) en Wallonië (5,6 procent), dan in Brussel (2,8 procent). De faillissementsgraad toont ook een slechtere situatie in Brussel met 1 op 16 restaurants die verloren gaan, tegenover 1 op 30 in Vlaanderen en 1 op 26 in Wallonië.

Aan de Belgische kust leden de restaurants begin 2016 zo’n drie kwartalen het hardst, doordat er in de typische toeristische regio meer contant betaald werd door de klanten en er dus nog veel niet aangegeven werd in de witte kassa.

In Brussel werd er vaak gewezen naar de witte kassa als boosdoener bij de vele faillissementen, maar Graydon concludeert dat vooral de slechte berichtgeving over de zwakke economische gezondheid parten speelde. “Bezorgde leveranciers hebben de betalingsdeadline aangescherpt voor de hele sector in Brussel en daardoor kwamen de meest kwetsbare etablissementen als eerste in de problemen”, stelt Eric van den Broele van Graydon.

Oneerlijke concurrentie versus gemoedsrust

Wanneer er gevraagd werd aan de restaurateurs wat ze zelf als de grootste pro’s en contra’s zien binnen hun sector komen er twee antwoorden duidelijk naar voren. De oneerlijke concurrentie voor diegenen die de witte kassa gebruiken en de gemoedsrust die het gebruik ervan geeft. Onder de respondenten is 75 procent een actieve gebruiker van de witte kassa.

Het gebruik van cash geld zien de restaurateurs stilaan afnemen, als ligt de mediaan nog altijd op 45 procent van alle betalingen. Toch heeft 60 procent liever dat er met kaart betaald wordt en is 80 procent overtuigd dat de betalingen met kaart een stijgende lijn kennen “De hoge kosten die aan deze kaartbetalingen vast hangen, vormen momenteel wel een rem op de groei hiervan”, vindt BRA.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier