Zimmo.be, één van de grote spelers op de immowebmarkt, stuurde ons hun marktonderzoek van het afgelopen jaar door. Een knappe vergelijking op basis van alle zoekertjes die hun website in 2018 te verwerken kreeg. Die vergelijkende test bracht aan het licht dat Menen de derde plaats bekleedt in de top 10 van goedkoopste steden in Vlaanderen.

Zo realistisch mogelijk

Yannick Martin, community manager voor Zimmo.be, verklaart de cijfers. "Op basis van de zoekertjes die op onze site werden geplaatst, tussen 1 januari en 31 december, en dit van zowel professionele als particuliere verkopers, hebben we voor iedere gemeente een gemiddelde verkoopprijs bepaald. In die berekening werd rekening gehouden met een hele resem aan factoren, inclusief het aantal aangeboden woningen. Ook werden uitzonderlijke prijzen niet meegerekend. Lauwe en Rekkem hebben elk een pand te koop staan met een vraagprijs van meer dan een miljoen euro, zo een aanbod zou het gemiddelde absurd hoog opkrikken. We proberen ieder jaar een zo realistisch mogelijk beeld van de markt te brengen".

Een realistisch beeld waarin Menen bijzonder goed scoort?

"Het is inderdaad zo dat Menen op de 3de plaats terecht kwam, in de top 10 van vastgoedprijzen. Wie in 2018 een huis wilde kopen, kon globaal gezien in slechts 2 andere Vlaamse gemeenten goedkoper vinden. De absolute koploper is voor 2018 Leopoldsburg, op de hielen gevolgd door Meeuwen-Gruitrode en Menen. Ik dien er wel bij te vertellen dat deze statistieken enkel over woningen spreken. Met het aanbod van appartementen of ander vastgoed werd geen rekening gehouden".

Menen zet West-Vlaanderen positief op de immobiliën-kaart?

"Ik weet niet of dit louter de verdienste is van Menen", gaat Yannick verder. "Het valt wel op dat ook op gebied van huren en verhuren West-Vlaanderen de top-10 domineert. De provincie neemt plaats 2 tot 9 in, maar het goud gaat naar de gemeente As, die in 2018 de goedkoopste gemeente was om te huren. Menen bezet er een verdienstelijke 4de plaats".

Wat leren we verder uit deze cijfers?

"Als we louter over Menen spreken, dan zien we de grensstad een 3de plaats bezetten op gebied van woningen kopen en een 4de plaats op gebied van woningen huren. Het louter te koop of te huur aanbieden van een woning heeft geen effect op de statistieken. Wij baseren ons enkel en alleen op wat effectief verkocht of verhuurd werd. De cijfers tonen ons dan ook woningen in Menen erg snel nieuwe bewoners vinden. Misschien heeft de stad enkele unieke troeven, die het voor nieuwe en bestaande inwoners aantrekkelijk maakt om er te gaan wonen of er te blijven wonen? Misschien heeft ook de unieke ligging een invloed, pal op de landsgrens en de taalgrens? Daar kunnen onze cijfers helaas geen zicht op bieden, maar het is er vast wel aan gekoppeld" sluit hij af.

Zijn het onze polders? Ons uniek dialect of onze brute karaktertrekken? Is het onze kust of is het de pracht van Brugge? Grafieken en cijfertjes bieden ook niet alle antwoorden, maar dat het hier 'gjiestig' wonen is, dat staat dan wel weer buiten twijfel. We mogen gerust 'preus lik fjiertig' zijn.

(CL)