Rubriek Economie

Carl Devos
Carl Devos
Politicoloog en UGent-ambassadeur in West-Vlaanderen
Opinie

19/05/17 om 06:00 - Bijgewerkt om 11:33

Het hoort niet dat de spelregels tijdens het spel veranderd worden

De rectorverkiezingen aan de UGent hebben al wat stof doen opwaaien. De voorbije weken kreeg ik, ook in West-Vlaanderen, samen met anderen daar vragen over. Hoe zitten die verkiezingen in elkaar? En waarom is er sprake van een impasse? Ik probeer het wat uit te leggen. Ja, we komen er uit. Meer nog, de UGent wordt er op termijn beter van.

Deze verkiezing verloopt op een andere manier dan alle vorige. Alle personeelsleden en alle studenten mogen meestemmen. Digitaal, vanachter hun pc, dat is voor iedereen heel gemakkelijk en zonder kosten. Dat is uiteraard een goede zaak, zo wordt de aanduiding van onze (vice-)rector een zaak van de hele universitaire gemeenschap, zo kan iedereen mee beslissen. Al weegt de stem van de ene geleding meer dan die van de andere. Alle geldig uitgebrachte stemmen worden gewogen volgens een sleutel, die als het ware het gewicht in de bepaling van het finale stemtotaal aanduidt: de stemmen van de proffen wegen 67%, die van de studenten 16%, die van het assisterend academisch en die van het administratief en technisch personeel elk 8,5%. Over die relatieve verhoudingen kan zeker gediscussieerd worden, maar een weging is aangewezen. Bijvoorbeeld om 'de macht van het getal' te compenseren, anders beslissen de studenten als het ware alleen. Om verkozen te zijn moet elk duo een tweederde van alle uitgebrachte stemmen (zonder de blanco's) halen, en die lat ligt wel bijzonder hoog. Te hoog, zo blijkt.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!