Hernieuwbare energie in West-Vlaanderen: stand van zaken en verwachtingen

© Getty Images/iStockphoto
Frank Loosveldt
Frank Loosveldt Transform3

Gevoed door goed betaalde klimaatontkenners blijft de klimaatverandering voor veel verwarring zorgen. Ondanks een groeiende dagelijkse andere realiteit.

Lees meer over hernieuwbare energie in West-Vlaanderen in ons dossier.

Met wispelturige en intense weersomstandigheden die gepaard gaan met economische en financiële drama’s, kun je toch niet blijven ontkennen dat er een probleem is. Een probleem dat door de menselijke handelingen veroorzaakt wordt. Het verdrag van Parijs was hierin duidelijk. Het gezamenlijk versneld uitvoeren van dit verdrag lijkt andere koek te zijn.

De economie van de 20ste eeuw, mogelijk gemaakt door olie en andere fossiele brandstoffen, lijkt in een eindfase gekomen. In de huidige wereldwijde crisis zijn we wanhopig op zoek naar een duurzaam economisch model.

Jeremy Rifkin, de auteur van o.a. ‘The Third Revolution’ en ‘The Zero Marginal Cost Society’ laat zien hoe internet-technologie en hernieuwbare energie voor een derde industriële revolutie kunnen zorgen. De auteur schetst het beeld van honderden miljoenen mensen die in huizen, kantoren en fabrieken hun eigen zonne-, wind- en geothermische energie produceren en die energie met elkaar delen via een ‘energie-internet’ – zoals we nu via internet informatie creëren en met elkaar delen.

Maar er is meer. Vandaag leven wij met 7 miljard mensen op deze aardbol. Straks groeit dit aantal aan tot 9 miljard levens. En het grootste gedeelte kijkt naar het rijke westen en droomt van onze westerse levenswijze. De nood aan elektriciteit neemt met een ongewone snelheid toe en het drama is dat wij hierop niet voorbereid zijn. Vandaag maken we al mee hoe oorlogsvluchtelingen voor de nodige verwarring zorgen. Maar wat zal dit straks worden als de klimaatvluchtingen in meervoud naar het westen vluchten?

Het is de plicht van de overheid om te zorgen dat ook de gewone werkmensen van deze energietransformatie kunnen genieten

Wij moeten allemaal versneld overschakelen op het vervangen van onze oude lampen door led-lampen, het installeren van zonne- en wind-energie, het gebruik maken van energieopslag en het koolstofvrij vervoer. En het is de plicht van de overheid om ervoor te zorgen dat ook de gewone werkmensen van deze energietransformatie kunnen genieten.

Persoonlijk hou ik niet van het ‘vergelijken van cijfermaterialen van verschillende regio’s’ omdat dan een ‘wij/zij’ verhaal ontstaat. Het lijkt mij nuttiger om mensen aan te zetten om zelf initiatieven te nemen. Het lijkt mij nuttiger te kunnen rekenen op een overheid die daadwerkelijk energie initiatieven financieel ondersteunt en er vooral voor zorgt dat ook de gewone werkmensen dergelijke initiatieven kunnen nemen. Het verstrekken van goedkope leningen is onvoldoende omdat bepaalde groepen in onze samenleving dit niet zelf kunnen dragen. Het systeem van groenestroomcertificaten was een zeer wijs, tijdelijk ondersteunend initiatief van de overheid. Alleen heeft ze toen de fout gemaakt om dit systeem open te stellen voor iedereen, met alle financiële gevolgen van dien.

Had ze dit beperkt voor installaties tot maximum 5 kWp, dan lagen vandaag de meeste daken in Vlaanderen vol met zonnepanelen en konden wij nu dankzij de internettechnologie energie met elkaar delen. Maar wij blijven hoopvol!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier