Rubriek Economie

Havens van Antwerpen en Zeebrugge starten onderzoek naar mogelijke samenwerking

02/07/18 om 10:55 - Bijgewerkt om 14:33

Een consultancybedrijf en advocatenkantoor hebben de opdracht gekregen om een onderzoek te voeren of beide havens complementair zijn. "Een samenwerking is maar aan de orde als beide havens hier versterkt uitkomen", luidt het in een mededeling.

Havens van Antwerpen en Zeebrugge starten onderzoek naar mogelijke samenwerking

Sinds begin dit jaar worden er constructieve gesprekken gevoerd tussen de havenbesturen van Zeebrugge en Antwerpen. © BELGA

Er waren dit jaar al verschillende signalen dat beide havens toenadering zoeken. Nu gaan ze dus een stapje verder. "Sinds begin dit jaar worden er constructieve gesprekken gevoerd tussen de havenbesturen van Zeebrugge en Antwerpen in het kader van een mogelijke samenwerking. Die hebben recentelijk geleid tot het gezamenlijk opstarten van een 'economisch complementariteits- en robuustheidsonderzoek'."

Consultant Deloitte en advocatenkantoor Laga zullen dat onderzoeken. Zij moeten de meerwaarde van een samenwerking voor de havens objectiveren, en de huidige samenwerking evalueren.

Onderzoek afgerond begin 2019

Beide havens moeten dus versterkt uit zo'n samenwerking komen, eer het aan de orde is. Complementariteit en synergievoordelen zijn daarbij het uitgangspunt, dixit de havenbesturen. Het onderzoek zal naar schatting in het eerste kwartaal van 2019 afgerond worden en pas na afloop wordt er opnieuw gecommuniceerd.

"Het gaat om een studie, niet om het nu al uitzetten van duidelijke krijtlijnen", zegt Joachim Coens, de topman van de haven van Zeebrugge. "Het biedt ook een mogelijkheid om de bestaande situatie van onze haven te evalueren en tegelijkertijd te kijken waar onze complementariteit met Antwerpen schuilt", aldus Coens. "We willen bekijken of samenwerken economisch zinvol is, of net niet. Het is een groeiproces en we zullen tot een conclusie komen als de resultaten van de studie er zijn."

Goede verstandhouding

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt is ook tevreden omdat de stad betrokken wordt. "Het is een verdere uiting van een goede verstandhouding tussen zowel de besturen als het politieke veld", aldus Landuyt. "We gaan nu grondig bekijken wat de voor- en nadelen zijn, zonder voorafnames en taboes. We opteren om verder te zwijgen om de gesprekken alle kansen te bieden."

Begin dit jaar staken de Haven van Zeebrugge en de stad Brugge al een hand uit naar de Antwerpse haven en het stadsbestuur voor meer samenwerking. "We hebben het niet enkel over containers. We kunnen elkaar ook vinden voor andere zaken en diensten", klonk het toen. "We voeren prille gesprekken en willen alle ruimte geven aan het overleg dat nu bezig is", voegde de Antwerpse schepen van Haven Marc Van Peel toe in maart.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!