Haven Zeebrugge steekt hand uit naar Antwerpen

© BELGA
Redactie KW

Dat hebben burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) van Brugge en gedelegeerd bestuurder Joachim Coens vrijdag gezegd naar aanleiding van de bekendmaking van de jaarcijfers.

De fusie van Gent met het Nederlandse Zeeland helpt in de toenadering tussen Zeebrugge en Antwerpen.

Burgemeester Landuyt wachtte de vragenronde van de journalisten niet af en begon zelf over de relatie tussen Brugge en Antwerpen en hun havens. “Ik merk dat er de jongste maanden iets veranderd is. De gesprekken verlopen zeer positief en ik heb het gevoel dat een doorgedreven samenwerking tussen de havens politiek gedragen wordt”, aldus Landuyt. Volgens de Brugse burgemeester zouden de gemeenteraadsverkiezingen van dit najaar daar niets mogen aan veranderen.

Samenwerking tussen beide havens is tot nog toe dode letter gebleven, ondanks verwoedde inspanningen. Zo hengelde Zeebrugge eerder al naar Antwerpse containers. Antwerpen kampt namelijk bij momenten met een capaciteitsprobleem, waardoor de realisatie van het Saeftingedok steeds prangender wordt, terwijl Zeebrugge best kan bijspringen.

Als je wil dat een nakende goede samenwerking mislukt, dan moet je nu al een fusie als einddoel voor ogen hebben

“”Maar we hebben het niet enkel over containers. We kunnen elkaar ook vinden voor andere zaken en diensten. We moeten de denkoefening nog maken, maar we staan open en stellen ons soepel op”, aldus Landuyt, die tussen de lijnen door vaak verwees naar de fusie tussen Gent en het Nederlandse Zeeland.

Of een fusie aan de orde is? “Als je wil dat een nakende goede samenwerking mislukt, dan moet je nu al een fusie als einddoel voor ogen hebben”, aldus Landuyt. “Een fusie is niet aan de orde. We willen vooral samenwerken en die samenwerking afstemmen op de markt.”

Joachim Coens trad de burgemeester bij en zag nu al goede wisselwerkingen op het vlak van de uitbouw van dataplatformen, maar wellicht is een samenwerking voor Zeebrugge ook net iets nijpender dan anderhalf jaar geleden. Het bestuur onderstreepte dat ze de haven ‘Brexit Proof’ willen maken. De gevolgen van de Brexit lieten zich namelijk voor het eerst voelen in de cijfers en daar wil Zeebrugge tegen bestand zijn. 45 procent van de trafiek vanuit Zeebrugge is met Groot-Brittannië.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier