Haven van Zeebrugge scoorde sterk in 2018

© BELGA
Redactie KW

De haven van Zeebrugge kende met 40,1 miljoen ton verhandelde goederen een sterk 2018. Dat is een stijging van acht procent in vergelijking met 2017. Het was gedelegeerd bestuurder Joachim Coens die deze cijfers dinsdag voorstelde.

De stijging is vooral te danken aan recordcijfers bij de rollende goederen en de heropleving van de LNG-overslag na een zwak 2017. De RoRo-trafieken namen toe met 6,4 procent tot bijna 16 miljoen ton. De stijging is onder meer te danken door een toename op de Spaanse markt waar Santander en Bilbao belangrijk zijn, maar ook de trafiek met Ierland en zelfs Groot-Brittannië nam stevig toe.

Ook vloeibare bulk kende een sterke jaar, dankzij de heropleving van LNG. Er was een stijging van 67 procent tot 6,7 miljoen ton. Dat is vooral te danken aan het volume vanuit Qatar en het Russische Yamalcontract dat op kruissnelheid komt.

Gemengd verhaal voor de containers

De containers kennen een gemengd verhaal. Het aantal behandelde containers steeg met 5,2 procent, maar in volume was er een licht mincijfer van 1,3 procent tot 15,2 miljoen ton. Ook stukgoed en vaste bulk kenden een daling. De wagenverhandeling blijft op het recordniveau van 2017, namelijk 2,8 miljoen wagens. Toch vindt de haven dat een sterk cijfer omdat de Britse markt voor wagens wat is gekrompen. Nog een status quo op recordniveau waren de cruises. Er meerden evenveel cruises aan als in 2017, namelijk 143. Voor 2019 worden nog niet te veel voorspellingen gedaan, uiteraard omwille van de Brexitperikelen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier