Hangar K op Kortrijk Weide gaat kennisvlucht uit provincie tegen

Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Deze week openden premier Charles Michel en burgemeester Vincent Van Quickenborne Hangar K. De vroegere NMBS-loods biedt onderdak aan startende ondernemers, doorgroeiers en gevestigde bedrijven. Op die manier wil men de kennisvlucht uit onze provincie tegengaan.

Hangar K werd opgericht door Stad Kortrijk, Barco, Cronos, Start it@KBC, Unilin, Howest, KU Leuven, UGent en Vives. In de vroegere NMBS-loods is plaats voor 181 werkplekken. Zestig procent is al ingevuld, er is dus nog ruimte voor ondernemers.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne noemt het nieuwe stadsdeel het Silicon Valley van West-Vlaanderen. “Met als grote voordeel dat hier alles op wandelafstand is, in tegenstelling tot in San Francisco.”

Weinig starters

“We zitten in West-Vlaanderen met een economische paradox”, weet de burgemeester. “We hebben de laagste werkloosheid en de grootste maakindustrie. Maar op het vlak van startende bedrijven zitten we hier nog met een blinde vlek. Op deze plek willen we die maakbedrijven klaarmaken voor de toekomst. West-Vlamingen zijn te bescheiden en te gesloten. Het is tijd dat we onszelf openstellen en openbloeien. In Silicon Valley zijn ze niet slimmer dan wij, maar daar is er veel meer openheid.”

IT'ers en marketeers van Unilin werken aan toepassingen met virtuele realiteit voor hun klanten.
IT’ers en marketeers van Unilin werken aan toepassingen met virtuele realiteit voor hun klanten.© LOO

In Hangar K is het de bedoeling dat bedrijven ervaringen uitwisselen. Dat kan tijdens workshops en netwerkevents, maar even goed tijdens de lunchpauze. “Het grote voordeel is dat ondernemers hier heel aanspreekbaar zijn“, weet Piet Verhoeve, ceo van Hangar K. “Voor een starter is het heel moeilijk om een afspraak te krijgen met de ceo van Barco, maar hier loopt hij gewoon af en toe binnen.” Ook studenten kunnen binnenlopen in de Hangar en inspirerend werken.

Lunchpauze

Een van die starters is Nicolas Vandermarliere (27). “David Lebbe en ikzelf zijn goed een jaar geleden gestart met de Thuiszorgwebshop. We hebben specifiek gekozen voor een webshop en leveren aan huis. We zijn letterlijk gestart in onze garage.”

Tot vorige maand zat het jonge bedrijf nog met een kantoor aan de Broelkaai, sinds vorige week in Hangar K. “Je merkt al meteen dat je tijdens de lunchpauze ideeën uitwisselt met andere bedrijven. We kampen allemaal met dezelfde problemen qua logistiek, boekhouding, software… Het is ook eens leuk om te horen hoe iemand met tien jaar ervaring de marketing aanpakt. Sowieso bouw je een heel divers netwerk op”, weet Nicolas.

Jan Dewitte, cio van Unilin: “Vooral de wisselwerking tussen verschillende bedrijven is bijzonder waardevol. Zo kunnen wij als grote speler in de maakindustrie inspiratie opdoen bij jonge ondernemers, terwijl zij leren van onze ervaring en expertise. Bovendien biedt het mogelijkheden om talent hier te houden.”

Wie een werkplek huurt in Hangar K betaalt 250 euro per maand. “Binnen drie jaar moet dit zelfbedruipend zijn”, besluit Vincent Van Quickenborne. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier