Rubriek Economie

Gullegemse bierbrouwer pakt uit met eigen bierlikeuren

28/06/18 om 19:07 - Bijgewerkt op 29/06/18 om 09:39

Onder de naam Brouwman Pieter zet Pieter Koopman van de Gullegemse brouwerij Gulden Spoor een amer en een whisky in de markt die gebaseerd zijn op een bierdistillaat.

Gullegemse bierbrouwer pakt uit met eigen bierlikeuren

De basis van deze maceraten of aftreksels was een zogenaamde 'celebration brew' van 11.000 liter. Voor de bouw van de nieuwe brouwerij in 2013 werden alle beschikbare exclusieve mouten en hoppen verwerkt tot een bierpreparaat dat vervolgens werd gedistilleerd in samenwerking met de Deinse likeurstokerij Filliers. Op basis van dit distillaat ontwikkelde Koopman een amer (vergelijkbaar met Picon) van 18 graden en een whisky van 41 graden die vijf jaar gerijpt is in eiken vaten. De amer komt het best tot zijn recht in een mix, met bijvoorbeeld tonic of ginger beer. De whisky laat zich best puur drinken.

Beide likeuren worden verkocht in genummerde 70 centiliterflessen. Van de amer zijn 1.414 flessen gebotteld, van de whisky 414. Deze voorraad moet normaal drie jaar meegaan. De drank is namelijk alleen te koop bij drankenhandel Pauwels in Heule en enkele geselecteerde horecazaken in Gullegem en Heule.

Koopman zit intussen niet stil en werkt in stilte verder aan een Rom de Bière op basis van rietsuiker en een zoete fruitlikeur, vergelijkbaar met een Limoncelli.

(AV)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!