Gevriesdroogde spruitjes uit Jabbeke straks ook te verkrijgen in Dubai?

David Van Steenkiste blijft als herborist en wildplukker altijd op zoek naar nieuwigheden voor de sterrenchefs. © WK
Redactie KW

‘Herbas by David’, het kruidenbedrijf uit Jabbeke, introduceert na zeewier nu ook gevriesdroogde spruitjes, wortel en rode biet in de Vlaamse keuken.

“Het grote voordeel van vriesdrogen is dat de smaak, kleur en vitamines in de groenten beter bewaard blijven”, zegt zaakvoerder David Van Steenkiste. Daarnaast levert het ook een veelzijdig product op.

“Als garnering kan het bijvoorbeeld geraspt of als crumble, maar je kan het ook als krokante chips serveren of bij een slaatje in de plaats van croutons… In poedervorm worden gevriesdroogde producten al langer aangeboden, maar wij laten de chefs vrij in hun keuze”, aldus Van Steenkiste, die als herborist en wildplukker altijd op zoek blijft naar nieuwigheden voor de sterrenchefs.

Medewerking van hogeschool Vives

Met zijn gevriesdroogde producten haalde hij de finale van de Innovation award op de Horeca Expo. “En ik ben ondertussen ook uitgenodigd voor de Columbus Trophy in Maastricht. Spruitjes zijn een typisch Belgisch product, ik bekijk momenteel de mogelijkheid om de gevriesdroogde variant ervan te exporteren naar het buitenland. Er is zelfs al interesse vanuit Dubai”, aldus Van Steenkiste, die er zelf een viertal maanden mee aan het testen ging voor hij zijn gevriesdroogde spruitjes op de markt bracht.

“Er hebben ook studenten van hogeschool Vives aan meegewerkt”, klinkt het. “Maar vriesdrogen is niet goedkoop en dus blijft het voorlopig wel een luxeproduct.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier