Gerechtelijk mandataris moet overnemer zoeken voor Gabecon

Het bouwbedrijf verkeert al een tijdje in slechte financiële papieren. © a-ZB
Redactie KW

De rechtbank van koophandel van Ieper heeft een gerechtelijk mandataris aangesteld die een overnemer moet zoeken voor Gabecon.

Het bouwbedrijf Gabecon, dat gevestigd is op de industriezone Polderhoek in Geluveld, verkeert al een tijdje in slechte financiële papieren. Op maandag 10 april beschermde de rechtbank het bedrijf al tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf kon zo blijven verder werken onder de zogenaamde Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO). Maandag beslist de rechtbank van koophandel om de aanvraag voor de WCO3-procedure goed te keuren.

“Dat betekent dat er voor de komende acht dagen een gerechtelijk mandataris aangesteld wordt om een overnemer te zoeken”, legt vakbondsman Stefaan Vandaele (ACV) uit. “Dat kan gaan om een deel van de 14 lopende werven, maar ook om het geheel. Die gesprekken waren eigenlijk al informeel aan de gang. Dat proces moet afgelopen zijn tegen halfweg juni.”

Wat met personeel?

Als er tegen dan nog geen overnemer gevonden is, dan ziet het er volgens Stefaan Vandaele niet goed uit voor Gabecon. “Onze ervaring leert ons dat we dan zouden afstuiven op een faillissement. Maar ook als er een overnemer gevonden wordt voor een deel van de werven hebben we er geen goed oog in voor het personeel. De overnemer kan wel beslissen om ook een deel van het personeel over te nemen. Een echte doorstart van Gabecon zie ik echter niet meteen gebeuren“, aldus Stefaan Vandaele.

Gabecon voert zowel voor overheid als voor de privésector grote projecten uit. Het bedrijf heeft nog veertien lopende werven, zoals de bouw van het rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef in Ieper en het woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Poperinge.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier