Gemengde reacties op tijdelijke verhuizing Vistrap in Oostende

Redactie KW

Het is bekend dat de Vistrap aan de Visserskaai in Oostende met de grond gelijk gemaakt wordt om plaats te maken voor een nieuwe, moderne vistrap, die beantwoordt aan alle noden van hygiëne en kwaliteit.

De werken vatten aan in mei en zullen duren tot eind 2015. Voor die periode moest dus een tijdelijke oplossing gezocht worden voor de verkoop van de verse vis. Schepen Martine Lesaffre heeft, in samenspraak met de uitbaters van de Vistrap, een tijdelijke vistrap te organiseren op het Vissersplein. Er komen, over een lengte van 28 meter, veertien kramen van twee meter breed, die door de uitbaters moeten ingericht worden volgens de normen van de voedselinspectie.. De tijdelijke vistrap komt er van 4 mei tot 31 december. Er zijn veel pro’s maar ook veel contra’s!

We willen ons brood verdienen, ook tijdens de bouwwerken.

“We waren op de hoogte van de werken voor de nieuwbouw en van de tijdelijke verhuis naar het Vissersplein”, zegt Franky Steyaert van de O. 101. Fiston, één van de uitbaters op de vistrap. “Veel andere mogelijkheden qua locatie in de omgeving waren er niet. Ik vind het Vissersplein een goede oplossing. We willen ons brood verdienen, ook tijdens de bouwwerken. De vistrap is ons leven. We zullen er met zijn allen het beste van maken,. We krijgen elk twee chalets van twee meter breed en moeten die zelf inrichten, in inox, volgens de normen van de gezondheidsinspectie.”

Franky Steyaert en zijn echtgenote
Franky Steyaert en zijn echtgenote

“Een nieuwbouw van de vistrap, met nieuwe riolering en nutsvoorzieningen, was noodzakelijk want alles is versleten en verouderd. De uitbaters en de tienduizenden mensen die jaarlijks de vistrap bezoeken, verdienen een nieuwe, moderne trap. Het is één van de grootste attracties van Oostende met vis, dagelijks levende vers uit de zee.”

De schepen had advies moeten vragen aan de uitbaters en bewoners op het plein

Bij Mien Van Damme van Resto Waterfront (negen jaar op het Vissersplein) horen we meer kritiek op de beslissing van schepen Martine Lesaffre. “Voor dergelijke beslissing, die acht maanden een zware impact zal hebben op het reilen en zeilen op het Vissersplein, had de schepen zeker advies moeten vragen aan de uitbaters en bewoners op het plein. Er komen veertien chalets van twee meter breed. Het is duidelijk dat onze klanten op het terras, straks uitkijken op een 28 meter lange muur van drie meter hoog. Waar zullen de uitbaters hun wagens parkeren en waar kunnen ze terecht met hun afval? We krijgen heel wat lawaai en stank te verwerken en we zullen zeker overlast hebben van de meeuwen, lawaai en uitwerpselen. Ik vind het een spijtige beslissing zonder overleg met mensen die er straks het slachtoffer zullen van zijn!”

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier