Geldof bouwt mee aan allereerste haventerminal in Polen

De tanks hebben elk een inhoud van 62.500 m³. © Geldof
Redactie KW

De firma Geldof (Engicon nv) uit Harelbeke is gestart met de constructie van twee gigantische petroleumopslagtanks in Gdansk.

PERN “Przyjazn” Group investeert 200 miljoen euro om in Gdansk de allereerste haventerminal van Polen te bouwen. Het havenproject zal de toevoer van ruwe olie, liquide brandstoffen en chemicaliën in de regio verzekeren.

Met de bouw van twee nieuwe dubbelwandige tanks, elk met een inhoud van 62.500 m³, verzorgt Geldof een belangrijk deel van het volledige opslagvolume van de terminal. De opslagcapaciteit van de eerste fase die momenteel uitgevoerd wordt, bedraagt 375.000 m³. In totaal zal de terminal 700.000m³ kunnen opslaan. Eind dit jaar zal PERN “Przyja??” Group de opslagtanks van Geldof in gebruik nemen.

Strategisch belang

“Voor Polen is deze terminal van groot strategisch belang”, vertelt Krzysztof Marek Diduch, Managing Director van Engicon Polen, de Poolse tak van Geldof. “Vandaag is Polen afhankelijk van de toevoer van ruwe olie vanuit Rusland en andere landen van de voormalige Sovjet-Unie. Zelf heeft het land beperkte mogelijkheden om ruwe olie te produceren. Dankzij deze terminal kan Polen nu ruwe olie invoeren van over de hele wereld. De opslagtanks verzekeren de energievoorziening voor de hele regio.”

De terminal komt ook op een strategische locatie: in de haven van Gdansk op amper vijf kilometer van de Lotos-raffinaderij, de tweede grootste raffinaderij van Polen. De raffinaderij van Gdansk is ook een van de grootste in Oost-Europa.

Geografische expansie

“De activiteiten van Geldof in Polen passen in de geografische expansie van het ontwerp- en constructiebedrijf, dat een van de marktleiders in Europa is,” luidt het in het persbericht. Recent realiseerde Geldof projecten in Guadeloupe, Martinique en Nigeria. Momenteel bouwt het bedrijf ook opslagtanks in onder meer Zuid-Afrika en Bulgarije.

“Ons eerste project in Polen is meteen erg belangrijk”, vertelt Dieter Van Kerrebroek, projectmanager bij Geldof. “Er worden per jaar geen tien opslagtanks van deze grootte gemaakt. Als we deze eerste fase succesvol afronden, is dit een mooie referentie voor toekomstige projecten in Polen maar ook om de tweede fase van het project, de constructie van verschillende opslagtanks, in de wacht te slepen.”

Uitdagingen

“De nieuwe markt en de omvang van het project brengen, zoals steeds, de nodige uitdagingen met zich mee”, gaat Van Kerrebroek verder. ” Lokale wetgeving, eigen kwaliteitsvereisten en de geplogenheden bij de Poolse keuringsorganisaties en de klant hebben hun impact op vele facetten van dit project. Goede communicatie is hierbij cruciaal. Om deze vlot te laten verlopen, verzorgt Geldof de lokale contacten en coördinatie vanuit de Poolse dochtermaatschappij.

Met de bouw van twee nieuwe dubbelwandige tanks verzorgt Geldof een belangrijk deel van het volledige opslagvolume van de terminal.
Met de bouw van twee nieuwe dubbelwandige tanks verzorgt Geldof een belangrijk deel van het volledige opslagvolume van de terminal.© Geldof

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier