Geert Vermeersch: “Kiezen voor herenmode was de beste beslissing van mijn leven”

© AV
Redactie KW

Geert Vermeersch (48) van kledingzaak Impuls Fashion aan de Schuttershoflaan 82 heeft alle redenen om te vieren. Na 25 jaar floreert zijn winkel in stijlvolle herenmode als nooit tevoren. Klanten mogen delen in het feest met enkele speciaal voor hen ontwikkelde stijlmodellen en een nieuw M-magazine. Tijd voor een gesprekje met de man achter het succesverhaal.

Door Andre Vlerick

“Het begon allemaal vlak voor ik als een van de laatste Belgen opgeroepen werd om soldaat te worden”, herinnert Geert zich. “Ik had er een middelbare opleiding Handel en Administratie op zitten en was daarna met regentaatstudies lichamelijke opvoeding gestart. Dat laatste viel echter nogal tegen. Ik was geen student zoals mijn broers Stefaan en Joost, die respectievelijk Toegepaste Economische Wetenschappen en Geneeskunde deden. Daarom vroeg mijn vader op een trouwfeest aan toenmalig burgemeester Gilbert Seynaeve – in die tijd nog personeelschef bij LVD – of hij voor mij een stage kon versieren in het Parijse filiaal van het bedrijf zodat ik mijn Frans kon bijschaven.”

Dat kon volgens de brave man echter niet zomaar. Daarop vroeg hij aan pa wat ik op dat moment deed. Toen hij hoorde van het regentaat LO had hij echter meteen een alternatief. In afwachting van mijn legerdienst kon ik nog bijna een jaar aan de slag als redder in het ter ziele gegane zwembad in Moorsele.”

Het Modedoosje

Geert had intussen voor zichzelf ook een lonende bijverdienste ontdekt: kledingpakketten ophalen en verkopen voor de schoonmoeder van een van zijn broers. “Dat vlotte zo goed dat ik in 1993 in het ouderlijk huis met Het Modedoosje, mijn eigen kledingwinkel startte. Groot was die niet. Amper 40 vierkante meter. Maar ik kon beginnen.”

Aanvankelijk verkocht de jonge ondernemer dames- en herenkleding. Na vijf jaar – en een verhuizing naar de Bankstraat – besliste hij zich exclusief toe te leggen op herenmode. “Dat was een van de beste beslissingen in mijn leven”, bekent hij. “Deze beperking hield risico’s in, maar bood ook tal van nieuwe opportuniteiten. Een man stapt veel liever een winkel binnen waar hij het rijk voor zich alleen heeft, want als zijn vrouw erbij is, stappen ze uiteindelijk buiten met meer nieuwe dingen voor haar dan voor hem.”

Geert Vermeersch werd 48 jaar geleden geboren als jongste van vijf in het gezin van huisarts Aimé Vermeersch en zijn vrouw Greta Lagae. Geert is getrouwd met Dominique Coornaert, die hem al elf jaar in zijn zaak bijstaat. Het koppel heeft drie kinderen: Thomas, Viktor en Louise. Geert begon in 1993 met de kleine kledingwinkel Het Modedoosje in de woning van zijn ouders. Na vijf jaar legde hij zich exclusief toe op mannenmode. Na enkele verhuizingen vestigde hij zich met zijn zaak Impuls Fashion in 2008 aan de Schuttershoflaan 82, waar hij nu beschikt over een winkel van 650 vierkante meter met vijf werknemers. (AV)

Zijn aanpak legde hem geen windeieren. Zo kon hij in 2008 aan de Schuttershoflaan, rechtover de Gouden Bank, een gloednieuw winkelpand openen waar hij nu 650 vierkante meter ruimte heeft om zijn collectie te etaleren. Hij mikt hiermee naar eigen zeggen vooral op mensen uit de midden- en hogere klasse, die voor kwaliteit en pasvorm wat extra over hebben.

Geert volgde ook een cursus aan het vormingsinstituut. “Daar deed ik heel wat vakkennis op bij meester Guido Vanpoucke uit Ledegem, ondertussen wellicht een van de laatste echte kleermakers in de regio. Hij heeft van mij geen echte tovenaar met schaar, naald en draad meer kunnen maken: daarvoor was ik al te oud. Maar dankzij hem weet ik wel perfect hoe een hemd en broek of een kostuum in elkaar steekt. Daar ben ik best wel trots op.”

Impuls Fashion, zoals de zaak nu al een hele tijd heet, heeft ondertussen een vaste stek verworven in het modewereldje in Zuid-West-Vlaanderen. Hoe hij het gedaan heeft – samen met zijn vrouw Dominique, die naast vijf vaste personeelsleden, ondertussen ook al elf jaar in de winkel meedraait – kan Geert niet zomaar verklaren. “Schrijf maar dat wij met de ingrediënten die ook onze concullega’s ter beschikking hebben een eigen soep wisten te bereiden. En die soep smaakt nog altijd voor veel mensen.”

Band met Gullegem

Hoewel sommige klanten van heel ver naar Gullegem komen, is Geert blij nog steeds vanuit de Wevelgemse deelgemeente te kunnen opereren. “Dat verwondert u toch niet? Ik ben er geboren en opgegroeid, heb er nog steeds mijn familie wonen, beleefde hier bij de scouts een zalige tijd en leerde er ook mijn vrouw kennen. Ik ben er ook jaren in de middenstand (Unizo, red.) actief geweest en kom er nog graag eens onder de mensen. Gullegem blijft een bruisende en middenstandsvriendelijke gemeente.”

Wat de toekomst brengt, weet Geert nog niet goed. “Het is nog geen tijd om op onze lauweren te rusten. Om de klanten zo goed mogelijk te dienen, kloppen wij hier lange dagen. De winkel is elke werkdag open tot 19 uur en op donderdag zelfs tot 20 uur. Ik blijf nog altijd graag de kapitein van het schip, die vanaf de brug alles kan controleren. Zo ben ik meestal ook de laatste die het licht uitdoet. Mijn kinderen hebben er leren mee leven dat ik altijd laat thuis ben en door geregelde bezoeken aan modebeurzen en events van mijn leveranciers ook vaak niet thuis ben.”

Opvolging onzeker

Soms zou Geert wel wat meer thuis willen zijn. Dat kan echter nog niet. “Gelukkig vind ik nu en dan nog tijd om te tennissen of te kajakken”, zegt hij. Aan opvolging heeft hij nog niet gedacht. “Mijn kinderen moeten in de eerste plaats zelf hun weg zoeken in het leven. Ik wil niemand dwingen om mijn werk voort te zetten. Dat is nu ook nog niet nodig. Impuls Fashion blijft nog wel even Geert Vermeersch.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier