Gabecon krijgt bescherming tot 19 juni

Gabecon. © ZB
Redactie KW

De rechtbank van koophandel heeft de bescherming tegen de schuldeisers voor aannemingsbedrijf Gabecon verlengd. Het bedrijf uit Geluveld kampt al een tijdje met financiële problemen.

Al enkele weken zijn er in de firma op ambachtelijke zone De Polderhoek in Geluveld, liquiditeitsproblemen. Vier grote bouwwerven liggen momenteel stil. Intussen kregen 31 van de 66 arbeiders vanaf april een nieuw contract bij het zusterbedrijf Prefaxis. Gabecon stapte eerder naar de Ieperse handelsrechtbank om er bescherming tegen schuldeisers aan te vragen. Het bedrijf kan door de goedkeuring blijven verder werken onder de zogenaamde Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO).

Gabecon is opgericht in 1988 door Marc Goemaere uit Wervik. Het bedrijf bouwt grote projecten voor de overheid en voor de privésector. Het gaat van tunnels bij openbare werken tot sociale huisvesting en ouderenzorg. Gabecon is in de buurt van de A19 gevestigd in de gebouwen waarin zich vroeger Vecari bevond. Het bedrijf huurt die gebouwen aan eigenaar Hein Vandecasteele. Gabecon en Prefaxis zijn sinds januari officieel gescheiden.

“Bijna na de helft van de arbeiders kreeg een nieuw contract bij Prefaxis”- Stefaan Vandaele (ACV)

“Anderhalve week geleden zaten we met de collega’s van ABVV en ACLVB samen met de gedelegeerd bestuurder en zijn juridisch raadgever”, vertelt vakbondssecretaris Stefaan Vandaele (ACV). “Er was een speciale ondernemingsraad en in de namiddag werd op de rechtbank van koophandel een dossier voor de bescherming tegen de schuldeisers ingediend. Men drukte ons op het hart dat alle lonen voor maart zijn gewaarborgd. Bijna de helft van de arbeiders kreeg een nieuw contract bij Prefaxis en men behoudt de anciënniteit.” Prefaxis is specialist in de productie van holle betonwanden.

Staking

Sommige werknemers van Gabecon wilden een staking uitlokken, maar die kwam er uiteindelijk niet. “Op ons verzoek”, aldus Stefaan Vandaele. “We hebben daarover afgelopen weekend veel heen en weer getelefoneerd. Door het kastekort liggen vier grote werven in Ieper, Brugge, Zedelgem en Steenakker stil omdat er geen enkele leverancier nog wil leveren. In Ieper gaat het om de nieuwe kantoren van Eandis.”

Dankzij de bescherming tegen de schuldeisers, die maandag werd toegekend, krijgt het bedrijf de tijd om de schulden te herzien. Vraag is hoe groot de financiële put is. “Volgens de directie is het overbrugbaar”, klinkt het bij Stefaan Vandaele.

(EDB/CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier