Flexburelen in oude Izegemse schoenfabriek

(Foto Wim)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Nicolas Malfait (43) en Siska Tillie (40) hebben grote plannen met de voormalige schoenfabriek van Polydor Decoene in de Nederweg 12. Het koppel wil er dit najaar van start gaan met Atelier 12, een plaats waar ze flexburelen voor kleine KMO’s, maar ook co-workingruimte willen voorzien.

Het pand met de statige gevel herbergt heel wat geschiedenis. Polydor Decoene ging er in 1887 van start met zijn schoenfabriek, die hij als een van de eerste trachtte te mechaniseren. Het leidde aanvankelijk tot oproer bij de vele handwerklieden in de stad, maar ook de vooruitgang viel niet te stoppen en de mechanisatie vond later toch met succes plaats. Later was het gebouw nog het decor voor de lessen houtbewerking en mechanica van de Rijksmiddenschool en enkele jaren geleden huisde er nog een verlichtingsbedrijf. Op dit moment vinden er grote verbouwingswerken plaats om in het najaar met Atelier 12 van start te gaan. Initiatiefnemers zijn Siska Tillie, die een klein grafisch bureau heeft dat alle online en offline communicatie ontwerpt, en Nicolas Malfait, die actief is in de recyclagesector.

Goed pand

“We koesterden al lang plannen om met een flexkantoor van start te gaan, maar het bleef wachten tot we een goed pand vonden”, vertelt het koppel. “In dit gebouw in de Nederweg vinden we alles wat we nodig hebben: voldoende ruimte, met een groot atelier aan de achterkant, veel lichtinval en de mogelijkheid om extra vergaderzalen en terrassen te voorzien.”

Het grote atelier aan de achterkant moet op middellange termijn plaats bieden aan flexburelen. “Het is een nieuwe vorm van werken die almaar meer in opmars is”, vertelt Nicolas. “We richten ons tot kleine KMO’s die niet meteen nood hebben aan een eigen pand, maar wel een eigen werkruimte. Ook mensen, die van thuis uit werken en die liever in een professionele omgeving willen werken, kunnen hier terecht. Op de verdieping onder dat atelier komen er werkruimtes voor coworkers. Daarbij willen we een gepaste formule aanbieden aan freelancers, eenmanszaken of vertegenwoordigers, die af en toe een bureel nodig hebben. We gaan voor een open look met grote glaswanden en afscheidingen die visueel in het geheel passen. Atelier 12 voorziet ook heel wat gemeenschappelijke diensten, zoals vergaderzalen, een keuken, eventueel catering voor ontbijt en middagmalen, maar ook een gemeenschappelijke zithoek, een binnenterras en terras op de eerste verdieping.”

Drastisch

De verbouwingen in het pand zijn behoorlijk drastisch. “Zo wijkt de onderkant van de voorgevel om plaats te maken voor een doorkijk op de burelen”, aldus Siska. “Aan de voorkant van het gebouw is er ook plaats voor een bureel of winkel met vitrine die op de straat uitkijkt. Aan de achterkant van het gebouw komt een garage, die via een weggetje naast het gebouw aan de Nederweg bereikbaar is. Ook binnen werden er heel wat valse muren gesloopt om meer ruimte voor licht te creëren. Ook de akoestiek zal daarbij een belangrijke rol spelen.”

Geïnteresseerden om werkruimte te huren kunnen nu al contact opnemen via siska@tiem.be. Vanaf juli worden definitieve plaatsen toegewezen, maar een optie nemen kan nu al. (vadu)

Meer info: www.atelier12.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier