Flats en binnentuin in gewezen Nationale Bank in Kortrijk

De statige voorgevel van de gewezen Nationale Bank. © JVGK
Axel Vandenheede

In de Kortrijkse Doorniksestraat krijgt het gewezen pand van de Nationale Bank een nieuw elan: Groep Huyzentruyt plant er woongelegenheden en een nieuwe binnentuin.

Het Kortrijkse filiaal van de Nationale Bank is een icoon in de Doorniksestraat, maar staat al een aantal jaar leeg. “Het gebouw werd in 1939 officieel geopend”, legt schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD). “Het interessant is dat er een kopie van dit pand in Aalst staat. De Nationale Bank koos daar bewust voor om vertrouwen en karakter uit te stralen.”

Voorgevel blijft

Nadat de Nationale Bank was vertrokken, openden onder meer Beobank en BKCP daar een filiaal. Vorig jaar dan kocht Groep Huyzentruyt de site van Beobank. Die plant daar in een eerste fase tien woongelegenheden, een ondergrondse parking en een binnentuin. “De voorkant van het gebouw wordt het eerst aangepakt”, vertelt architect Filip Cnockaert die in opdracht van Groep Huyzentruyt werkt. “De statige voorgevel en de kamers er pal achter blijven bestaan. Daarin komen vier flats.”

Wout Maddens, Filip Cnockaert en Anja Geldhof.
Wout Maddens, Filip Cnockaert en Anja Geldhof.© JVGK

“Alles daarachter wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw met grote glaspartijen. Die zal bestaan uit twee woningen met twee verdiepingen en erboven nog eens vier flats met uitgebreide terrassen. Die terrassen zullen doen denken aan tuinen van villa’s: ze zullen ruim zijn en er zullen in grote bloembakken bomen worden aangeplant.”

“De penthouse krijgt een serre, de stedelijke variant van een poolhouse” – Architect Filip Cnockaert

Waar nu nog de statige loketten zijn – de tegels bestaan uit carraramarmer en ook de loketten zijn afgewerkt met deze soort marmer – komt een nieuwe binnentuin. “Hier was vroeger trouwens een binnentuin”, vervolgt Anja Geldhof van Groep Huyzentruyt. “Maar door uitbreidingen is die verdwenen. We zullen dit in ere herstellen. De tuin zal de site samen met de terrassen een stuk groener maken.”

Zo zal de achterkant van de nieuwbouw er uitzien.
Zo zal de achterkant van de nieuwbouw er uitzien.© GF

De penthouse wordt de blikvanger van het project en krijgt zelfs een serre. “Het wordt een stedelijke variant van een poolhouse”, aldus nog de architect.

Parking in kelder

De bouwvergunning voor de eerste fase is intussen verleend. “Nu zijn er nog enkele studies bezig”, aldus nog Anja Geldhof. “Onder meer een stabiliteitsstudie, want de kelders blijven en zullen dienst doen als ondergrondse parking. Begin 2018 hopen we met de sloop van het binnengedeelte te beginnen. Midden 2019 moeten de eerste woongelegenheden opgeleverd zijn.” In een tweede fase wordt de site ontwikkeld die aan de Sint-Jorisstraat paalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier