Fabienne stopt met babywinkel Bebeeke in Marke

Fabienne Lecluyse sluit binnenkort de deuren van haar winkel. © EDB
Redactie KW

Fabienne Lecluyse (58) stopt na 35 jaar met haar baby- en kinderspeciaalzaak Bebeeke in de Vagevuurstraat.

Fabienne Lecluyse is gehuwd met Dries Devriesere. Ze startte de winkel, samen met haar man, in 1984. “Mijn vader fabriceerde kindermateriaal zoals matrassen, wastafels, waskussens en parkleggers en vlocht zelf rieten babymanden. Ik had altijd gezegd dat ik graag zo’n winkel wou runnen. Verschillende mensen kwamen ook naar het magazijn met de vraag of ze sommige dingen konden kopen”, steekt Fabienne van wal.

Naast het assortiment dat haar vader produceerde, verkocht Fabienne in haar winkel in de Rode Dreef ook speelgoed, kledij en baby-uitzet. “Het atelier van mijn vader lag daar net achter”, aldus Fabienne. In 1990 verhuisde de winkel naar de Vagevuurstraat. “Ik heb altijd met hart en ziel iedereen bediend en maakte graag een praatje met de mensen.”

Dries hielp stukken in elkaar zetten en deed herstellingen. Hij is timmerman van opleiding en werkte vroeger in de bouw. Een zwaar ongeval in 1996 zorgde ervoor dat dit niet meer lukte.

Zelfstandigen

In die 35 jaar is vooral de mentaliteit en het koopgedrag van de mensen fel veranderd. Sommige klanten bleven trouw aan de plaatselijke handelaar. Ik heb nog altijd families die destijds voor hun kinderen kwamen en nu voor de kleinkinderen”, weet Fabienne te vertellen.

Fabienne en Dries komen allebei uit families van ondernemers. “Mijn vader had een kruidenierswinkel in Aalbeke”, vertelt Dries. De moeder van Fabienne was zelfstandig, haar grootmoeder had een café/hotel voor handelsreizigers en arbeiders en haar overgrootmoeder runde een kruidenierswinkel.

Blijven wonen

Momenteel is er een grote uitverkoop van knuffels, babymateriaal, houten speelgoed, wiegen en kledij met kortingen in de winkel. Fabienne: “We stoppen in de eerste zes maanden, maar we weten nog niet juist wanneer.”

Fabienne begon op haar 14de al te werken in het atelier van haar vader en ze zorgde samen met haar zussen voor het gezin. “In de toekomst zal ik me opnieuw wat meer kunnen bezighouden met het kweken van planten. Misschien trekken we ook naar mijn moeder in het zuiden van Frankrijk en volg ik weer yogalessen. Ik zou ook wel wat meer willen sporten. Nu doe ik enkel aan salsadansen”, zegt Fabienne, die ook overweegt om wat vrijwilligerswerk te doen.

Wat er met de winkelruimte zal gebeuren weten Dries en Fabienne nog niet. “Nu telt de uitverkoop en daarna gaan we ons goed informeren. We blijven hier in elk geval wonen”, besluiten ze. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier