Extra parkings en gratis bussen tijdens de shoppingdagen in Brugge

Het mobiliteitsplan voor de eindejaarsperiode werd voorgesteld. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De stad Brugge, De Lijn en de Brugse handelaars slaan opnieuw de handen in elkaar voor een mobiliteitsplan op maat van de drukke eindejaarsperiode. Door onder meer autoluwe winkelstraten, shuttlebussen en randparkings moet iedereen op een vlotte en veilige manier de eindejaarsshopping- en evenementen kunnen beleven.

Nu Kerstmis en nieuwjaar alweer in zicht komen wordt het in de binnenstad straks weer bijzonder druk met mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden.

Om het shoppen tijdens deze periode extra te stimuleren en aangenaam te maken, slaan de stad, De Lijn en de Brugse handelaars opnieuw de handen in elkaar.

Het is al voor het vijfde jaar op rij dat deze partners samen zo’n eindejaarsmobiliteitsplan uitwerken. Er worden opnieuw tien eindejaarsshoppingdagen georganiseerd. Het gaat om de weekends van 8 en 9, 15 en 16, 22 en 23 en 29 en 30 december, maar aan die periode wordt nu voor het eerst ook het soldenweekend van 5 en 6 januari toegevoegd.

Een ANPR-camera houdt een oogje in het zeil.
Een ANPR-camera houdt een oogje in het zeil.© Davy Coghe

Tijdens deze shoppingdagen is er tussen 13 uur en 18 uur geen gemotoriseerd verkeerd toegelaten in de winkelstraten Zuidzandstraat, Steenstraat, Noordzandstraat, Geldmunstraat, Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt. Een camera met nummerplaatherkenning houdt er een oogje in het zeil. Fietsers, fietstaxi’s en shoppingshuttlebusjes worden wel toegelaten tot dit autoluwe gebied. Abonnementshouders van de parking Zilverpand, zorgverstrekkers en personen met een garage die door de verkeersvrije zone niet meer zou toegankelijk zijn, mogen stapvoets wel de Zuidzandstraat inrijden.

Gratis bussen

Het stadsbestuur zorgt er samen met De Lijn weer voor dat de shoppers tijdens de genoemde dagen gratis gebruik kunnen maken van de bussen op het Brugse grondgebied. Tussen 12.30 en 19 uur worden ook extra en gratis busritten van en naar de omliggende gemeenten ingelegd.

De intussende bekende gratis shoppingshuttle rijdt tussen 10 en 18 uur onophoudelijk in een lus van ‘t Zand via de Markt naar het Biskajerplein. Naar gewoonte worden er in deze eindejaarsperiode ook randparkings opengesteld, telkens gekoppeld aan busverbindingen naar en van het stadscentrum. Het gaat dan om de randparkings Jan Breydel (bij het Jan Breydelstadion), Boogschutterslaan (Sint-Kruis), Bevrijdingslaan, Magdalenastraat, L. Coiseaukaai (Sint-Pieters, nabij de lokale politie).

En dan zijn er ook nog de park-en-ridezones Vives (de hogeschool langs de expressweg in Sint-Andries), Steenbrugge en AZ Sint-Jan. Wat oudjaar betreft rijden de bussen op 31 december de hele dag gratis op het gebruikelijke net vanaf 5 u. ‘s morgens tot 19.59 uur en aansluitend is er dan het gratis en extra nachtaanbod tot 7 uur ‘s morgens.

(PDV-foto’s Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier