Rubriek Economie

Extra douanekrachten voor Haven Zeebrugge door Brexit

23/05/18 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:45

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een pakket klaar met extra maatregelen voor de douanepost in de haven van Zeebrugge in het kader van Brexit. Zo komen er onder meer 141 douaneambtenaren bij.

Extra douanekrachten voor Haven Zeebrugge door Brexit

© BELGA

Parlementsleden Daphné Dumery (N-VA) en Annick Lambrecht (SP.A) kregen dat de horen in de kamercommissie en brachten de boodschap woensdag persoonlijk over in Zeebrugge.

Voor de haven van Zeebrugge is Groot-Brittannië een heel belangrijke markt. 46 procent van de trafiek in Zeebrugge is met Groot-Brittannië, goed voor 5.000 jobs, 500 miljoen euro toegevoegde waarde en 70 lijndiensten per week. 67 procent is export, voornamelijk textiel, voeding en wagens. Nu de Brexit er aan komt op 29 maart 2019 zal dat gevolgen hebben voor de haven, zeker op vlak van douane. Daarom komt er extra steun.

Van Overtveldt antwoordde dat er 141 extra douaneambtenaren bijkomen. De effectieve aanwerving wordt voorzien voor het najaar van 2018. Om de douane verder voor te bereiden zal ook regelmatig overleg plaatsvinden met het Directoraat-Generaal Taxud van de Europese Commissie om de uitdagingen inzake de organisatie en operationele uitvoering van de douanecontroles na de Brexit te bespreken. Daarnaast bevestigde de minister dat er ook op frequente basis informeel overleg plaatsvindt tussen de douanediensten van België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland. Tenslotte antwoordde de minister dat op het vlak van ICT performantietesten uitgevoerd worden aangezien het aantal te verwerken douaneaangiftes significant zal toenemen.

Delen

Dit kan de efficiënte werking van onze Brugse haven maar ten goede komen

"Ik ben uiterst tevreden met de stappen die de minister onderneemt om de haven van Zeebrugge brexitproof te maken. Er wordt niet alleen geïnvesteerd in personeel maar ook in overleg en digitalisering om administratieve afwikkeling van lading te vereenvoudigen. Enkel zo zal een stijging van het aantal aanvragen ten gevolge van de brexit snel en efficiënt verwerkt kunnen worden", aldus Dumery.

"Ik ben verheugd dat de bevoegde minister het belang van De Zeehaven van Brugge inziet en het douaneteam in Zeebrugge wil versterken. De vraag om de douaneantenne van Gent naar Zeebrugge ter verhuizen zou toch ook overwogen kunnen worden. Dit kan de efficiënte werking van onze Brugse haven maar ten goede komen", aldus Lambrecht. Joachim Coens drukte een maand geleden ook al zijn bezorgdheid uit. "We moeten wel aandacht hebben voor een vlotte doorstroming hier. Daarvoor zijn er extra douanekrachten nodig,. We willen ook duidelijkheid rond de transitieperiode en de vrijhandelsakkoorden. Als we de medewerking van alle partners kunnen krijgen, dan zijn we 'brexit-bestendig", zei Coens toen.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!