Rubriek Economie

Engie Electrabel wil stroomschepen aan onze kust tegen black-out

20/10/18 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:51

Om het dreigende stroomtekort deze winter op te lossen is de energiegroep Engie Electrabel op zoek naar drijvende elektriciteitscentrales die in onze havens aan het elektriciteitsnet kunnen worden gekoppeld. Zulke stroomschepen worden nu vooral gebruikt als noodoplossing in ontwikkelingslanden. Het zou de allereerste keer zijn dat ze in Europa worden ingezet.

Engie Electrabel wil stroomschepen aan onze kust tegen black-out

© Getty Images/iStockphoto

The Power Barge Corporation uit Houston, Texas heeft van Engie Electrabel de vraag gekregen of drijvende olie- en gascentrales ingeschakeld kunnen worden om het energietekort op te vullen. Dat schrijft De Tijd zaterdag. De groep heeft twee schepen beschikbaar, in de Dominicaanse Republiek en in India, maar zou zes maanden nodig hebben om die hier operationeel te krijgen.

De Turkse marktleider Karadeniz kan in twintig dagen een drijvend stroomplatform uit de Middellandse Zee naar België slepen en heeft veertig dagen nodig om een stroomschip uit het Verre Oosten naar hier te varen, samen goed voor een capaciteit van 360 megawatt (MW). De maanden nadien kan het bedrijf de capaciteit opdrijven tot 900 MW.

"We hebben gesprekken met twee energieleveranciers en houden contact met de Belgische overheidsdienst van Energie", bevestigt John Cockin, vicepresident Europa bij Karadeniz. Engie Electrabel bevestigt dat de piste bekeken wordt, maar wil niet meer details kwijt.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!