Rubriek Economie

Elia zit op schema met 'stopcontact op zee'

13/03/18 om 20:44 - Bijgewerkt om 20:43

Alle hoofdcontracten voor de bouw van het Modulair Offshore Grid (MOG), een 'stopcontact op zee' waar windmolens op worden aangesloten, zijn afgesloten. Dat meldt hoogspanningsnetbeheerder Elia, die eigenaar en beheerder van het MOG zal zijn als het eind 2019 operationeel wordt.

Elia zit op schema met 'stopcontact op zee'

Verschillende kleinere contracten moet Elia wel nog toekennen. © GF

Met de gunning van deze hoofdcontracten zit de realisatie van het project op schema, zegt Elia. Het MOG-project omvat de bouw van een offshore elektriciteitshub voor vier windparken om de geproduceerde energie zo efficiënt mogelijk aan land te brengen. De belangrijkste contracten zijn samen meer dan 200 miljoen euro waard. De totale investering wordt geraamd op 400 miljoen euro.

Verschillende grote bedrijven zullen meewerken aan het project. De steunstructuur wordt gebouw door Heerema, de installatie van het platform door Seaway Heavy Lifting. De buisvormige stalen hoofdcomponenten en palen worden door EEW vervaardigd en bij Heerema geleverd. De hoogspanningsschakelapparatuur en het schakelstation met gasisolatie worden door Siemens geleverd. Baggeraar Deme levert en plaatst de 85 kilometer lange onderzeese kabels. Verschillende kleinere contracten moet Elia wel nog toekennen.

(Belga)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!