Elia huldigt dinsdag hoogspanningsverbinding Stevin tussen Zeebrugge en Zomergem in

Redactie KW

Hoogspanningsnetbeheerder Elia neemt dinsdag officieel de nieuwe hoogspanningslijn Stevin in. Elia bouwde bijna drie jaar aan de 47 kilometer lange lijn van 380 kiloVolt (kV) en pompte er 340 miljoen euro in.

De nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Zeebrugge en Zomergem moet het mogelijk maken om een grotere hoeveelheid elektriciteit van de kust naar het binnenland te transporteren. Elektriciteit onder meer afkomstig van de huidige en toekomstige windparken op zee. Stevin wordt het aansluitingspunt van het toekomstige stopcontact op zee, waar de windparken aan gekoppeld zullen zijn. De nieuwe hoogspanningsverbinding is ook nodig om de eerste onderzeese stroomverbinding (de Nemo-link) met Groot-Brittannië mogelijk te maken.

Elia startte begin 2015 met de werken aan de nieuwe lijn, later dan gepland. Eerst moest de hoogspanningsbeheerder bezwaren van onder meer Brugge en de gemeente Maldegem uit de wereld helpen. Een deel van de verbinding werd ondergronds aangelegd. De indienstneming gebeurt in aanwezigheid van premier Charles Michel en energieminister Marie Christine Marghem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier