Een Armeense wijn proeven? Het kan in Wevelgem

Redactie KW

Wie houdt van een goed glas, maar eens iets aparts zoekt, moet zeker eens aankloppen bij Rudi Vanderjeugd in de Groenestraat in Wevelgem. Met zijn firma Artadrank importeert hij er wijn en likeuren uit Armenië. Die vinden aftrek bij steeds meer klanten.

Rudi Vanderjeugd maakte voor het eerst kennis met het land Armenië en zijn volk toen zijn vrouw Benia Hinnekens twaalf jaar geleden vriendin werd met de Armeense Diana Mkrchyan, die in Roeselare woont.

“De vriendschap tussen de twee vrouwen heeft er toe geleid dat er liefdesvonken oversprongen bij onze zoon Aron en de dochter van Diana. Die zijn in 2015 getrouwd en dat leek ons een ideale aanzet om het land eens te bezoeken”, legt Rudi uit. “Diana’s oom heeft er een perzikkwekerij en een cognacfabriek midden de velden. Die Armeense brandy – want wettelijk is cognac een beschermd Frans product – heeft mij behoorlijk verrast door zijn smaak. Daarom heb ik er een tiental flessen van meegenomen naar huis om ze cadeau te doen aan vrienden. In geen tijd was mijn voorraad op. Van overal kwam de vraag of die drank hier niet te vinden was. Mijn zoektocht leverde niets op. Daarom heb ik dan maar beslist om brandy, wijn en wodka rechtstreeks uit Armenië te importeren. Met succes bleek al gauw.”

Wijnmakerij

Volgens Rudy heeft hij dan ook een steengoed product, met een lange geschiedenis in huis. “Armenië was ooit de bakermat van de wijnbouw. In 2011 werd door archeologen in de Vayots Dzor regio, in het zuiden van het land, ‘s werelds oudste wijnmakerij ontdekt. Men beweert dat die 6.000 jaar oud zou zijn. Men heeft er pitjes gevonden die hetzelfde DNA bevatten als de huidige Areni- en Voskethatdruiven, de bekendste die nu nog steeds de basis vormen voor hun rode en witte wijn.

Andere druivenrassen zijn de Kangun voor de witte en de Kakhet, Karmrajut en Akhtanak voor de rode wijn. Vayots Dzor en de Ararat-vallei zijn de wijnstreken bij uitstek door hun zeer gunstige geografische en klimatologische condities.”

Het blijft niet alleen bij druiven en wijn. De Abrikon bijvoorbeeld, een brandewijn of brandy op basis van abrikozen, wist volgens Rudi in het verleden al de Egyptische farao’s en Perzische en Assyrische koningen te bekoren. Met trots vertelt hij ook hoe Stalin tijdens de Tweede Wereldoorlog ook Churchill met dit drankje wist te bekoren en dat de huidige Russische president Vladimir Poetin in 2003 nog een fles cadeau gaf aan zijn Engelse ambtsgenoot David Cameron.

Wodka’s

Een andere Armeense lekkernij is volgens Rudi de Armeense granaatappelwijn, die ideaal is als aperitief of bij desserts. “En dan mag ik de wodka’s niet vergeten“, gaat de Wevelgemnaar verder. “Armenië heeft een hele tijd onder Sovjetbestuur gestaan en had het in 1990 – na de val van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sovjetunie – aanvankelijk moeilijk om zijn productie en verkoop op peil te houden. Een tiental jaar geleden hebben ze zich echter serieus herpakt en zijn ze met hun wodka’s op basis van moerbei, abrikoos, kornoelje en meloen uit de Araratvallei de markt aan het bewerken met een kwaliteitsproduct dat het zeer goed doet in cocktails, maar ook puur zorgt voor een unieke smaak en een waar genot is.”

Likeurpralines

Met z’n bedrijfje Artadrank doet de weekendnachtarbeider bij Alpro, met hulp van de twee dames, er ondertussen alles aan om via proeverijen de Vlamingen de Armeense lekkernijen te leren ontdekken. Hierbij werd het drankengamma nog aangevuld met likeurpralines van de beste Vlaamse chocolade en een vulling van Armeense likeur.

Qua prijs ligt de drank ook vrij goed in de markt. Rudi: “Een goeie fles wijn kost tussen de 8 en de 12,5 euro. Net zoals de Fransen hebben de Armenen echter ook wel enkele uitzonderlijke bewaarwijnen en speciale brandy’s die een fortuin waard zijn. Zo heb ik bij een plaatselijke producent al wijntjes uit 1913 en 1924 mogen proeven. En die waren best nog smakelijk. De man heeft ook nog een brandy van ruim 80 jaar oud. Die kost meer dan 7.000 euro. Daarvan heb ik echter nog niet durven proeven.” (AV)

Info: info@artadrank.com of www.artadrank.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier