Rubriek Economie

"Het eetconcept slaat écht aan"

"Het eetconcept slaat écht aan"

Torhout In een kleine tien jaar is het aantal restaurants in Torhout gestegen van 32 in 2008 naar 42 in 2016. Maar het aantal cafés is in die periode dan weer gedaald van 48 naar 30. Een sprekend voorbeeld van de tendens is het eetcafé 't Paviljoen op de wijk Don Bosco. Daar zijn de uitbaters Yannick De Ketelaere (31) en zijn vrouw Stephanie Maes (28) bijna zeven jaar geleden louter met een café gestart, maar vrij snel hebben ze er een eetconcept van gemaakt. Nu ligt de nadruk op het restaurant.

"Vier avonden sluiten om op personeel te besparen"

"Vier avonden sluiten om op personeel te besparen"

Koksijde Binnenkort gaat sterrenzaak Ten Bogaerde in Koksijde dicht. Chef Iain Wittevrongel zal in maart op dezelfde locatie met een nieuw concept op de proppen komen. Zo zal zijn restaurant vier avonden dicht blijven. Een manier om de personeelskosten binnen de perken te houden. "Een restaurant met meer dan tien werknemers: dat wordt onbetaalbaar."

"Probeer hier maar tafeltje te vinden in de weekends..."

"Probeer hier maar tafeltje te vinden in de weekends..."

Waregem West-Vlaanderen telde nooit meer restaurants en nooit zo weinig cafés, maar Waregem zou zijn Bourgondische zelve niet zijn mocht het niet tegen die trend ingaan. Vergeleken met beschikbare cijfers van acht jaar geleden is het cafébestand in onze stad zelfs lichtjes gestegen. Tussen 2014 en 2016 evolueerde het aantal volwaardige restaurants van 41 naar 60.

"Loonkosten zijn te hoog"

"Loonkosten zijn te hoog"

Ieper In Ieper steeg het aantal restaurants van 49 in 2008 naar 62 in 2016. Een van de laatste restaurants die erbij kwam, is Dépot van Chris Bevernage, die ook al Les Halles, het Museumcafé van het In Flanders Fields Museum en DOTS in het Aurisgebouw uitbaat. Met 25 jaar ervaring kent hij het reilen en zeilen in de Ieperse horecawereld.

"Ik mis het contact, het went niet"

"Ik mis het contact, het went niet"

Meulebeke Op tien jaar is één café op drie verdwenen. Een groot aantal in de Berengemeente. Nicole Van Compernolle en Erik Vervelghe sloten eind augustus in de Marktstraat hun café De Spiegel, na ruim veertig jaar. "Nee, ik kan het niet gewoon worden. Ik mis vooral dat sociaal contact. Wat moet ik hele dagen doen", zegt Nicole. Erik kan zich beter aanpassen. "We hebben die beslissing genomen."

"Er is iets aan het borrelen"

"Er is iets aan het borrelen"

Oostende Het aantal restaurants in Oostende bleef de jongste jaren ongeveer op hetzelfde peil, maar we staan aan de vooravond van een serieuze opwaardering. Dat is de verwachting van Luc Deklerck van Bistro Mathilda, ook dit jaar goed voor 13 op 20 in de Gault & Millau. De kwaliteitslijst van Toerisme Oostende is dit jaar aangegroeid van 12 naar 25 adresjes.

"Je moet het enorm graag doen"

"Je moet het enorm graag doen"

Oostende Het aantal cafés en bars in Oostende ging er de jongste tien jaar sterk op achteruit: van 186 in 2008 naar 154 in 2016. Toch is het nog mogelijk om met succes een café te starten, vindt Cindy Mille (45), die op 1 november haar eerste pint tapte in de New 2 Mille op het Sint-Catharinaplein. "Het café is mijn leven."

Met deze tips sta je lang en stevig achter de tapkraan

Met deze tips sta je lang en stevig achter de tapkraan

Kortrijk Kortrijk telde vorig jaar 151 cafés terwijl dat er vijf jaar voordien nog 183 waren. Het aantal zaken met volledige bediening zoals restaurants steeg van 110 naar 131, snackbars en zaken met een beperkte bediening gingen van 134 naar 138. Cafés hebben het dus steeds moeilijker om te overleven. We geven het woord aan een ervaren cafébaas en een jonge cafébazin.

"Klant is altijd koning"

"Klant is altijd koning"

Menen Waar Groot-Menen in 2008 39 restaurants en 94 cafés telde, is het aantal restaurants ondertussen aangegroeid tot zo'n 50, terwijl de cafés hun aantal zagen slinken tot 76. De restaurantsector in Menen kent een gestage groei, de Meense cafés daarentegen bevinden zich al jaren in woelig vaarwater. Twee ervaren horeca-uitbaters blikken terug op de veranderingen die zij de afgelopen jaren in de sector meegemaakt hebben.

"Het mag 's avonds ook gezellig zijn"

"Het mag 's avonds ook gezellig zijn"

Veurne In 2002 opende Caroline Rabaey een stijlvolle bed and breakfast in een heus kasteel. Twee jaar lang had ze eigenhandig alle kamers gerestaureerd en ingericht. Ze speelt handig de sterke troeven van deze unieke locatie uit. Haar dochter Julie voegde er mer haar Djoelsbar nog een extra dimensie aan toe.

"Alles huisgemaakt en elke euro in de zaak"

"Alles huisgemaakt en elke euro in de zaak"

De Panne Nog geen zes maanden is hun zaak open, maar nu al mogen ze trots zijn op een vast cliënteel, met veel tweedeverblijvers die hun gezonde en creatieve gerechten waarderen. Namen als vegan cheesecake, haardvuurthee, pumpkin spice latte... klinken alvast aanlokkelijk.

"Roeselare is een horecastad"

"Roeselare is een horecastad"

Roeselare Het is goed gesteld met de horeca in Roeselare. Het aantal zaken blijft stabiel, al merken we wel een verschuiving. Sinds 2008 zijn er iets meer dan twintig cafés minder, maar er kwamen wel bijna twintig restaurants in de plaats. "Bovendien is het aanbod een stuk groter dan vroeger", vertelt Claude Vanbesien, voorzitter van het Horecamanagement.

"Mensen vergeten dat horeca keihard werken is"

"Mensen vergeten dat horeca keihard werken is"

Izegem In acht jaar tijd daalde het aantal cafés in Izegem van 66 naar 47. Het aantal restaurants steeg dan weer van 26 naar 30. Tom Sintobin, die zeven jaar tearoom De Zandberg runde en nu al negen jaar achter de bar van café De Koornmarkt staat, kent beide werelden als zijn broekzak. "Er zullen nog cafés sneuvelen", zegt hij.

"Mijn herberg is een museumpje"

"Mijn herberg is een museumpje"

Zuienkerke Michel Soens van herberg De Drie Koningen houdt in z'n eentje het schip drijvend. Zijn bruine kroeg onder de kerktoren, met zijn authentieke Kieken Koffie en zijn 195 pispotten aan het plafond, wordt weleens met een museum vergeleken. "Mijn klanten komen daarvoor van heinde en verre."

Nooit zo veel restaurants, ondanks het rookverbod en de witte kassa

Nooit zo veel restaurants, ondanks het rookverbod en de witte kassa

Brugge De vrees dat het rookverbod en de witte kassa's de horecasector zouden doodknijpen, blijkt onterecht. West-Vlaanderen telde nooit eerder zo veel horecazaken als vandaag. Dat blijkt uit cijfers die Krant van West-Vlaanderen opvroeg bij Guidea, het kenniscentrum voor toerisme en horeca. Het aantal eetgelegenheden, cateringzaken en gastenkamers neemt toe, cafés en bars gaan wel sterk achteruit.