Dolle Dagen in Gistel vieren 25ste editie

"De Dolle Dagen zijn een win-winsituatie voor iedereen: er is leven in de brouwerij, de handelaars zetten zichzelf in de kijker en ook de horeca pikt een graantje mee", weten Peter Dumarey en Carine Dalle. © TVA
Redactie KW

De Handelaarsbond van Gistel organiseert op 8 en 9 juni voor de 25ste keer haar Dolle Dagen. “Al sinds de eerste editie is het evenement een succes dat duizenden bezoekers naar de stad lokt”, weten Peter Dumarey en Carine Dalle van de Handelaarsbond. De stad ondersteunt het evenement zowel logistiek als financieel.

Meer dan een kwarteeuw geleden waren het de handelaars van de Hoogstraat en Tempelhofstraat die de plaatselijke braderie organiseerden. Maar toen die jaarmarkt ophield te bestaan, schoten enkele bezorgde ondernemers in actie. Peter Dumarey (55), zaakvoerder van juwelier Mimy, stond samen met onder meer Veerle Pollet en Jean-Pierre Vanhooren aan de wieg van de Dolle Dagen.

“We voelden dat er iéts moest gebeuren om het winkelen in Gistel aantrekkelijk te maken. We sloegen de handen in elkaar en vormden de Handelaarsbond – zoals die vandaag bekend is – om de Dolle Dagen te organiseren”, vertelt Peter. “Eerlijk? Het evenement was meteen een schot in de roos. Duizenden bezoekers komen naar Gistel om een kijkje te nemen bij de vele handelaars, die uitpakken met mooie kortingen. Dit is een win-winsituatie voor iedereen: er is leven in de brouwerij, de handelaars zetten zichzelf in de kijker en ook de horeca pikt een graantje mee.”

Eddy Wally en Romeo’s

De Dolle Dagen zijn meer dan zomaar een handelaarsactie, getuigen de straatanimatie en muziekoptredens. “We hebben de afgelopen jaren tal van sterke artiesten kunnen strikken, zoals de Romeo’s, Christoff en Eddy Wally. Ook Radio 2 kwam hier al verslag uitbrengen en we hadden Miss Belgium Beauty te gast”, zegt Carine (53), zaakvoerster van de gelijknamige optiek. Leuk detail: de vader van Carine, Roger Dalle, ondersteunde jarenlang mee de organisatie van de voormalige braderie.

Dit jaar tekenen 45 handelaars present. Op zaterdag en zondag staat weer heel wat te beleven, met optredens van coverbands, randanimatie, kortingen, shows van Coco Junior en afsluitende party van DiMaro. “De Dolle Dagen blijven een zeer sfeervol evenement, waar ook lokale verenigingen en sportclubs aan deelnemen met een eigen standje. Wij van de Handelaarsbond organiseren dit evenement nog altijd met eigen middelen en input van de ondernemers zelf. We mogen trots zijn op wat we samen hebben bereikt”, klinkt het. “Ons bestuur is nu ook versterkt met Jeroen Lernout van Leonidas, Thomas Janssens van Elektro Janssens en Geert Capelle van café De Kroon. De samenwerking verloopt ideaal. Dit evenement is er voor alle handelszaken van het Gistelse centrum.”

Gistel op de kaart

Het stadsbestuur ondersteunt het evenement. Niet alleen logistiek, maar ook financieel. En dat was al enkele jaren geleden. “De Dolle Dagen zetten de stad uitdrukkelijk op de kaart. We beseffen met het nieuwe bestuur maar al te goed dat dit heel Gistel ten goede komt en dan is het ook vrij logisch dat je de organisatoren een duwtje geeft”, stelt schepen van Economie Dries Depoorter (Open Vld).

“Mensen denken vaak nog ten onrechte dat de stad het event organiseert, maar alle eer komt de Handelaarsbond toe.” Binnenkort geeft het stadsbestuur meer info over de samenwerking met de Handelaarsbond.

(Timmy Van Assche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier