Dit Brugs ontwerpbureau bestaat 50 jaar en huldigt een aparte filosofie

Nicolas Vyncke, CEO van Ingenium. © TVH
Stefan Vankerkhoven

“Ingenieurswerk is mensenwerk, onze opdracht is ervoor te zorgen dat mensen op een comfortabele en veilige manier kunnen werken of leven in een gebouw.” Aan het woord is Nicolas Vyncke, CEO van het ontwerpbureau Ingenium. Dit Brugs bedrijf bestaat 50 jaar en is, op zijn Brugs, ‘nie geweune’. Duurzaamheid en innovatie staan er centraal.

In de vergaderzaal van Ingenium, dat gevestigd is in de Nieuwe Sint-Annadreef in Sint-Andries, prijkt de jongste realisatie van dit ingenieursbureau: het AZ Zeno in Knokke, met erboven als het ware een röntgenfoto van alle technische aders en zenuwen, de techniek die er in dit ziekenhuis nodig is om optimaal te functioneren. “In al onze projecten zijn de mensen in het gebouw het belangrijkste voor ons“, zegt Bruggeling Nicolas Vyncke, die sinds 2005 Ingenium leidt. “De techniek moet ten dienste staan van de personen in het gebouw: zij moeten er op een veilige, comfortabele, aangename en duurzame manier kunnen werken en leven.”

“Een van onze slogans is: ingenieurswerk is mensenwerk. Uiteraard zorgden pc’s en software ervoor dat je als ingenieur allerlei ingewikkelde berekeningen kunt maken. Maar het mooie aan onze job is dat wij als ingenieurs met mensen bezig zijn”, aldus de CEO van Ingenium.

Familiebedrijf

Vijftig jaar geleden stichtte Bruggeling Herwig Vyncke, de vader van de huidige bedrijfsleider, dit ingenieursbureau. Vrij snel werd Jef Leye zijn vennoot. “Zij hadden elkaar ontmoet bij de nieuwbouw van het AZ Sint-Jan en besloten de krachten te bundelen”, vervolgt Nicolas Vyncke.

“We adviseren onze klanten om inzake duurzaamheid verder te gaan dan wettelijk vereist is”

Als studiebureau focuste Ingenium zich van meet af aan op de technische uitrusting van gebouwen. “Wij houden ons louter bezig met alles wat een gebouw tot leven brengt: de elektriciteit, de verwarming, de verluchting, het sanitair, de liften, de beveiliging en de communicatie. Daarbij zijn wij bezeten van duurzaamheid.”

“We zien het als onze missie om de wereld beter te maken. Elke dag adviseren wij klanten om inzake duurzaamheid van hun gebouw een stapje verder te gaan dan wettelijk noodzakelijk is.”

We ontwerpen CO2-neutrale gebouwen en zelfs energiepositieve panden, van gas los, met herbruikbare materialen. Zo dragen wij ons klein steentje bij tot een betere wereld”, aldus Nicolas Vyncke, die na zijn ingenieursstudies in 1997 toetrad tot het bedrijf van zijn vader en langzamerhand meer verantwoordelijkheden kreeg.

Inmiddels telt Ingenium 90 personeelsleden in vier vestigingen. “Naast Brugge hebben wij kantoren in Gent, Leuven en Antwerpen. Sinds twee jaar hebben we zelfs twee zusterbedrijven: Industrium focust zich op de industrie en de retail, Electrium maakt analyses van grote elektriciteitsnetwerken en moet bijvoorbeeld onderzoeken hoe de noodstroom op Zaventem optimaal kan functioneren bij een ramp”, zegt de bedrijfsleider. Realisaties van Ingenium zijn onder meer het nieuw havenhuis in Antwerpen en een CO2-neutraal filiaal voor Lidl in Elsene.

10 miljoen euro

Uiteraard wil Ingenium zelf duurzaamheid uitstralen met bijna CO2-neutrale kantoren en een personeelsbeleid met een positieve vibe.

Work hard, play hard is ons motto”, besluit Nicolas Vyncke, die in 2018 bij de 50ste verjaardag van dit familiebedrijf twee doelen vooropstelt: een groei naar 100 werknemers en naar een omzet van 10 miljoen euro…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier