Diema’s bakkerij uit Nieuwpoort is vijftig jaar jong

Paul Declercq leidt samen met zijn echtgenote en zonen de zaak. © IV
Redactie KW

Diema’s bakkerij bestaat vijftig jaar. Dit werd zaterdag met tal van ‘winnaars’ gevierd, die als feestprijs hun eigen gewicht in brood en banket ontvingen.

Met elf winkels en tien standplaatsen op wekelijkse markten is Diema’s bakkerij in de streek een begrip. Naast enkele tienduizenden sandwiches en boterkoeken worden er in de winter dagelijks 4.000 en in de zomer tot 10.000 ovenverse broden gebakken, die aan de winkels bezorgd en verkocht worden.

Voor dit alles zorgt het 45-koppig personeel dat uit vijftien bakkers, drie bezorgers en voor de rest uit winkelpersoneel bestaat. “In de drukke periodes zoals met Nieuwjaar en in de toeristische zomermaanden worden er twintig extra personeelsleden aangeworden,” zegt Paul Declercq die samen met z’n vrouw Evelyne Dierinck en de zonen Olivier en Emmanuel de zaak leidt.

Olivier is de productieleider, terwijl Emmanuel zich bekommert om de verkoop en de markten. “In onze bakkerij worden brood en banket van a tot z ambachtelijk gemaakt,” vertelt Paul. “Chocolade maken we niet,” voegt hij eraan toe. ‘s Avonds om 19 uur begint het arbeidsproces dat de volgende ochtend om 6 uur af is. Daarvoor worden er negen ovens gebruikt.

Winkels aan de kust

“Het was mijn vader Marcel Dierinck die in 1968 in het Oost-Vlaamse Melsele met een bakkerij begon,” vertelt zaakvoerder Evelyne. “Via tussenstappen in Sint-Idesbald, waar hij zijn eerste winkel opende en later een tweede in Koksijde, werd er in 1990 naar het bedrijventerrein De Noordvaart in Sint-Joris uitgeweken. De zaak groeide uit, waarbij de familietraditie en de liefde voor de bakkersstiel hoog in het vaandel worden gedragen”, stelt ze.

Typische producten zijn achieltjes (grijze notenbolletjes), piot (mini-krentenbroodjes) en breugheltaart (appel en geroosterde amandel). Momenteel telt de bakkerij drie winkels in Middelkerke, twee in Westende en in Koksijde en telkens één in De Panne, Oostduinkerke, Nieuwpoort, en Mariakerke.

(DCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier