Desotec investeert 17,6 miljoen in nieuwe installatie en wil 70 nieuwe krijgers aanwerven

Burgemeester Kris Declercq van Roeselare, CEO Mario Hertegonne van Desotec, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en provinciegouverneur Carl Decaluwé. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Hoog bezoek deze morgen in het zuiveringsbedrijf Desotec in Rumbeke : de burgemeester, de provinciegouverneur én de Vlaamse minister-president waren aanwezig op de ‘groundbreaking ceremony’ : de eerste spadesteek zeg maar voor een nieuwe koolfilterinstallatie, die vierde al, die volgend jaar al operationeel moet zijn.

Zuiveringsoplossingen aanbieden op basis van filter met actieve kool, daar draait het allemaal om bij Desotec, dat in 1990 werd opgestart aan de Regenbeekstraat in Rumbeke en de jongste jaren heel sterk is gegroeid. “Actieve kool kun je vergelijken met een spons”, zegt CEO Mario Hertegonne van Desotec. “De vervuiling in afvalwater, gassen en lucht hecht zich vast aan de binnenkant van die actieve kool, waardoor die werkt als een filter. Eén filter kan evenveel vervuiling absorberen als de oppervlakte van Vlaanderen.”

Desotec werkt hierbij met mobiele filters, die bij de klanten worden geplaatst en opnieuw worden opgehaald wanneer ze verzadigd zijn. Eenmaal terug op de firma, wordt het vuil uit de filters getrokken en vernietigd. Daarna kan de actieve kool opnieuw gebruikt worden.

Een knap staaltje van milieutechnologie dus, waar onze leefomgeving alleen maar beter van wordt. Begrijpelijk dan ook dat de vraag naar die mobiele filters in sneltempo toeneemt. Op vier jaar tijd verdubbelde het aantal filters dat Desotec in omloop heeft van 1.000 naar ruim 2.000.

Met de nieuwe koolfilterinstallatie die Desoctec nu bouwt zal het zwaar vervuilde kool opnieuw kunnen activeren. “Die moeten we op vandaag nog storten of verbranden”, zegt directeur Hertegonne. Het gaat om een investering van 17,6 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid 2,5 miljoen betoelaagt. De verwerkingscapaciteit van het bedrijf zal met 70 % stijgen en met de ingebruikname zullen 70 nieuwe jobs gepaard gaan, boven de 160 mensen die er nu al werken. We gaan op zoek naar Desotec warriors die samen met ons willen vechten voor een schoner milieu en een meer duurzame wereld.”

Op dinsdag 7 en woendag 8 mei zijn er jobdagen. Meer info : desotec.jobdag.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier