Deltracon uit Ingelmunster neemt failliete Van Maele Weavers uit Tielt (deels) over

Rudy Delchambre: "Onze textielbekleding zullen we onder de merknaam Van Maele in de markt zetten." © WME
Philippe Verhaest

De Ingelmunsterse weverij Deltracon blaast het failliet Van Maele Weavers uit Tielt nieuw leven in. Er werden tien weefgetouwen overgenomen, net als drie werknemers. “We mogen deze knowhow niet verloren laten gaan”, benadrukt zaakvoerder Rudy Delchambre.

Van Maele Weavers, dat sinds jaar en dag in de stationsbuurt van Tielt te vinden was, draagt een hele geschiedenis met zich mee. De 112 jaar oud vlaswever ging echter in oktober vorig jaar failliet, nadat het al enkele jaren in slechte financiële papieren zat. In 2012 al werden de gebouwen en gronden aan projectontwikkelaar Dumobil verkocht en tegen 2017 moest de weverij volledig vrijgemaakt zijn. Er werd echter geen nieuwe locatie gevonden en uiteindelijk moest een deurwaarder tussenbeide komen om de ongeveer 27 personeelsleden op straat te zetten.

Zo kwam er een abrupt einde aan de activiteiten, maar nu krijgt Van Maele Weavers een tweede leven, dankzij de weverij Deltracon uit Ingelmunster. Zaakvoerders Rudy Delchambre en Katelijn Vercruysse nemen tien armuurweefgetouwen (een figuur in het weefsel, red.) van de voormalige Tieltse onderneming over, net als 60.000 kilogram garenvoorraad en de meer dan honderd jaren oude archieven van Van Maele.

Complementair

Rudy Delchambre benadrukt dat het segment van Van Maele complementair is met de huidige activiteiten van Deltracon. “Wij focussen ons op linnen stoffen voor interieurdoeleinden: meubelbekleding en gordijnen. Daarnaast spitsen we ons ook toe op tafel- en badlinnen. Het luik van Van Maele gaat over geweven muurbekleding, iets wat sinds vijf jaar weer erg trendy is.”

Dat de merknaam Van Maele blijft bestaan, is een bewuste keuze want het blijft een naam als een klok in de sector

Ook de merknaam Van Maele blijft bestaan. “Een bewuste keuze, want het blijft een naam als een klok in de sector. Wij willen die nieuw leven inblazen. Onze textielbekleding zullen we onder die benaming in de markt zetten.”

Drie werknemers

De gedeeltelijke overname van Van Maele Weavers heeft uiteraard een economische achtergrond, maar het verhaal gaat dieper, zegt de zaakvoerder. “Uiteraard willen we ons bedrijf versterken, maar tegelijk willen we vermijden dat deze unieke kennis verloren gaat. Onze regio is nog altijd dé vlasstreek bij uitstek en Van Maele speelde meer dan een eeuw lang een belangrijke rol in dit verhaal. Net daarom nemen we ook drie werknemers over, want zij weten als geen ander hoe de specifieke weefgetouwen werken en in elkaar zitten. Het gaat om een productieverantwoordelijke, een monteur en een aanknoper. Zij zijn meer dan waarschijnlijk het grootste kapitaal dat we binnenhalen. En deze drie mensen kunnen hun oude job op een nieuwe plek gewoon voortzetten. We hadden aanvankelijk gehoopt om nog meer mensen van Van Maele binnen te halen, maar we hebben realistisch gehandeld.”

Omzet verhogen

Deltracon werd in 1990 opgericht en sinds 2014 is met Darline Delchambre de tweede generatie binnen de onderneming actief. Met de overname van Van Maele telt het familiebedrijf 26 personeelsleden. 90 procent van alle producten is voor de export bestemd, met het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en de Verenigde Staten als belangrijkste afzetmarkten. In 2018 klokte Deltracon af op een omzet van 4 miljoen euro. Voor 2019 wordt, dankzij de uitbreiding met Van Maele, op 4,5 miljoen euro gemikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier