Deceuninck boekt meer winst maar minder omzet dan verwacht

Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck. © BELGA
Redactie KW

De producent van pvc-raamprofielen Deceuninck heeft 2018 afgesloten met de hoogste aangepaste operationele cashflow (ebitda) in een decennium. Het cijfer lag bovendien boven de analistenverwachtingen. De omzet daalde meer dan verwacht, onder invloed van de Turkse markt.

De aangepaste ebitda (winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen) steeg van 68,1 miljoen in 2017 naar 72,4 miljoen euro in 2018. Het bedrijf verwijst onder meer naar een hogere operationele efficiëntie. De analisten van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hadden hier op 70,7 miljoen euro gerekend. Netto bleef er 15,6 miljoen euro winst over, een stijging met 1,8 miljoen euro.

Bij de omzet is het verhaal anders. Die daalde in 2018 met 1,9 procent tot 674,2 miljoen euro. De daling is sterker dan verwacht: analisten rekenden op een lichte daling tot 686,3 miljoen euro. Omzetgroei in Noord-Amerika en opkomende markten werd tenietgedaan door lagere volumes in Turkije, door de moeilijke marktomstandigheden in de tweede jaarhelft op die markt.

“2018 was een goed jaar voor Deceuninck, met een Adjusted ebitda die steeg tot 72,4 miljoen euro, het hoogste cijfer in een decennium. 2018 heeft ook de waarde van onze geografische spreiding aangetoond: moeilijke marktomstandigheden in Turkije hebben we kunnen compenseren met sterke groei in Noord-Amerika en in de Emerging Market“, zegt CEO Francis van Eeckhout donderdag in het persbericht. Het dividend blijft op 0,03 euro per aandeel.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier